goud ETF

Ook Paulson in vierde kwartaal minder in goud

Ook hedge-fund manager John Paulson blijkt zijn posities in goud in het vierde kwartaal van 2016 flink te hebben afgebouwd.

Miljardair Stanley Druckenmiller was een van de eersten die aangaf zijn goudposities van de hand te hebben gedaan in november.

Als reden gaf hij de sterkere economische groei in de VS, maar vooral ook de winst van Trump en de mogelijkheid van een verbeterd investeringsklimaat.

Eind december kwam hij weer terug van zijn beslissing en investeerde weer een flinke smak in het edelmetaal. Dat bleek een goede zet.

Goud is sindsdien met 8 procent gestegen, na een daling van 13 procent in het vierde kwartaal van 2016. Vooral Trump’s protectionistische agenda zorgt nu voor de nodige twijfel bij beleggers.

Nu blijkt ook dat Paulson toentertijd zijn positie in goud heeft afgebouwd.

Eind december hield Paulson & Co. nog 4,36 miljoen in de grootste goud-gedekte ETF – de SPDR Gold Shares – aan in vergelijking met 4,8 miljoen eind september.

Huidige aanhoudingen worden pas bekend tegen het einde van dit kwartaal.

In het vierde kwartaal werd in totaal voor 4,7 miljard dollar uit de SPDR Gold Shares getrokken. Dat bleek het grootste verlies sinds juni 2013.

De afgelopen weken kende de goud-ETF weer een flinke aanwas.

Ook het Soros Fund Management deed posities van de hand. In totaal verkocht zij haar 2,85 miljoen aandelen Barrick Gold Corp met een totaalwaarde van 50,5 miljoen dollar.

Aandelen Barrick stegen sindsdien (eind 2016) met 17 procent, dus de vraag rijst of dat een goede zet betrof.

Ondertussen zijn er behoorlijk wat experts die menen dat huidige goudgekte door zal zetten.

Louis James, redacteur van de International Speculator, geeft aan dat hij dit jaar bijzonder positief inziet, met voornaamste reden de instabiliteit die Trump met zich meebrengt. James:

Trump is still a source of instability, which markets don’t like, so this is very bullish for safe-haven assets

Andy Schectman van Miles Franklin, Jefferson Financial ceo Brien Lundin en mijnbouwfinancier Frank Giustra hebben ook hoge verwachtingen voor goud dit jaar. Giustra:

I think that we’re in the beginnings of a new bull market in metals, but I am really mostly bullish about gold

Ook Peter Spina, oprichter en voorzitter van GoldSeek, is van mening dat Trump de wereld op zijn kop zal zetten. En de kansen die zich daarmee voordoen zijn ongekend, aldus Spina.

Bronnen: Bloomberg, Investing News

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]