Nieuwe raad van bestuur Detour Gold

Hedgefondsmanager en miljardair John Paulson heeft aandeelhouders van Detour Gold overtuigd om het grootste deel van de raad van bestuur van de Canadese goudmijnbouwer, inclusief de interim CEO, af te zetten.

Vijf van de door Paulson gesteunde genomineerden werden gekozen, terwijl Detour voorzitter Alex Morrison en interim Chief Executive Officer Michael Kenyon uit de raad werden gezet, tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering in Toronto gisteren.

Kenyon heeft ontslag genomen als CEO en James Gowans, één van de drie nieuwe directeuren die in augustus werden benoemd, zal de nieuwe voorzitter worden.

Marcelo Kim, een partner bij Paulson & Co, werd niet verkozen tot de nieuwe raad.

Paulson’s succes in het verdringen van het grootste deel van de raad van Detour Gold zal nu hoogstwaarschijnlijk als voorbeeld worden genomen of als model dienen in een te verwachten verhoging aan aandeelhoudersactivisme in de goudsector. Dat zijn analisten van de Desjardins Group in ieder geval van mening.

Ook David Neuhauser, oprichter van het Amerikaanse hedgefonds Livermore Partners ziet groeiend activisme als “hoogstwaarschijnlijk”.

Hij gaf aan: “You want to look at situations like this and use them as a template”

Livermore, die Paulson in beslissing aangaande Detour ondersteunde, heeft ongeveer 10 procent van zijn investeringen in goudactiva zitten.

Volgend jaar zal dat aandeel hoogstwaarschijnlijk worden verdubbeld, aldus Neuhauser. Het hedgefonds heeft zo’n 100 miljoen dollar aan activa onder beheer.

Het hedgefonds is ook lid van de Shareholders’ Gold Council, dat dit jaar door Paulson is opgericht voor institutionele beleggers die met het management willen samenwerken om het rendement te verbeteren.

Paulson, dat een belang van 5,7 procent in Detour heeft, pleitte voor een volledige verandering van de raad van bestuur en het ontslag van interim CEO Michael Kenyon.

Kenyon stapte gisteren dus op. De nieuw verkozen voorzitter Gowans zei dat hij zich verheugde op de toekomstige samenwerking met de nieuwe raad van bestuur, zeker ook om een nieuwe CEO aan te werven.

De aandeelhouders van het mijnbouwbedrijf stemden om de grootte van de raad bij negen te houden, terwijl Paulson het graag bij acht had gelaten.

Paulson kan de resultaten gebruiken om de beheersstructuur bij Detour te veranderen en een nieuwe CEO buiten het bedrijf te vinden. Ook een uiteindelijk verkoop van Detour zou tot de toekomstige mogelijkheden behoren.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr