Goldman Sachs verwacht volgend jaar hogere goudprijs, BNP Paribas juist niet

Waar Goldman Sachs aan het begin van deze maand nog aangaf dat ze geloven dat grondstoffen een uiterst aantrekkelijk instappunt bieden voor longs in olie, goud en basismetalen denkt BNP Paribas nu dat zowel goud als zilver komend jaar zullen dalen.

Harry Tchilinguirian, global head of commodity markets strategy bij BNP Paribas, herhaalde de bearishe vooruitzichten van zijn bank voor goud en zilver in het nieuwe jaar.

De bank verwacht dat de goudprijs voor volgend jaar gemiddeld zal uitkomen op de 1.145 dollar per ounce en de zilverprijs op een gemiddelde van 14,20 dollar per ounce.

Die gemiddelde goudprijsvoorspelling zet de prijs meer dan 8 procent lager ten opzichte van de huidige koers.

De stijgende reële rentevoeten en een sterkere Amerikaanse dollar, die dit jaar een belangrijke tegenwind voor de goudprijs mogen heten, zullen tot in 2019 aanhouden en uiteindelijk het metaal onder de 1.200 dollar per ounce zetten, zo meent de Franse bank.

Analisten bij Goldman Sachs gaven in een onderzoekrapport aan het begin van deze maand nog aan dat, als de Amerikaanse groei zoals verwacht volgend jaar vertraagt, goud zal profiteren wegens de grotere vraag naar veilige havens.

Nu geeft Tchilinguirian aan dat BNP verwacht dat Amerikaans schatkistpapier waarschijnlijk zal worden verkozen boven het edelmetaal als favoriete safe-haven actief. Hij voegde eraan toe dat met een inflatie die naar verwachting tot 2019 gedempt zal zijn, goud of zilver er niet uitzien als aantrekkelijke activa.

Tchilinguirian: “We continue to hold a negative bias on gold despite the recent firming of the prices, notably for the beginning of 2019. With inflation expectations, expressed by the 5year/5year forward breakeven rate, falling rapidly since mid-October, we think real rates will move higher which is negative for [precious metals] in terms of the opportunity cost of holding the non-yielding asset”

Hoewel de zwakkere aandelenmarkten de aantrekkingskracht van goud als veilige haven hebben verbeterd, waardoor de koers de laatste tijd naar het hoogste punt in vijf maanden is gestegen, ziet de bank die koers als iets tijdelijk.

Bronnen: Kitco, CNBC

Foto: Flickr