Barrick Gold op weg om geschil met Acacia en de Tanzaniaanse overheid te slechten

Barrick Gold Corp. heeft een akkoord bereikt met de Tanzaniaanse overheid, een mijlpaal in het geschil dat Acacia Mining – dochteronderneming van het mijnbouwbedrijf – in het Afrikaanse land heeft met diezelfde overheid.

In 2017 verbood Tanzania de export van onbewerkt metaal en liet Acacia weten een belasting op te leggen van liefst 190 miljard dollar. Daaropvolgend donderde de aandelenkoers van Acacia in.

Stafmedewerkers van Barrick en Randgold Resources, dat door Barrick over wordt genomen, gingen op 7 december met Tanzaniaanse onderhandelaars rond de tafel.

Tijdens die privé vergadering boekten de twee partijen significante vooruitgang in overeenkomst, waarbij Acacia Mining blijkbaar 300 miljoen dollar in termijnen zal betalen aan de Tanzaniaanse overheid.

Acacia Mining, eerder bekend als African Barrick Gold, is voor 63.9 procent in handen van Barrick Gold. Barrick, Acacia en Randgold weigerden commentaar te geven op de deal, net als Idris Kikula, voorzitter van de Tanzania Mining Commission.

Aandelen van Acacia stegen op het nieuws liefst 6,5 procent op de beurs in Londen, alvorens de dag uit te gaan met een stijging van 5,4 procent op een hoogste punt sinds januari. Barrick steeg 3,1 procent op de beurs in Toronto.

Een voorlopige overeenkomst tussen Barrick Executive Chairman John Thornton en Tanzania’s president John Magufuli zorgde ervoor dat het management van Acacia buiten het onderhandelingsproces bleef.

De relatie tussen Barrick en Acacia mag op z’n minst gespannen heten en vooruitgang in onderhandelingen is moeizaam geweest.

De gesprekken werden nog verder bemoeilijkt wegens aantijgingen van corruptie tegen Acacia en een aantal van haar werknemers.

De benoeming van Mark Bristow, CEO van Randgold, om Barrick vanaf januari – na de fusie met Randgold – te leiden, werd algemeen gezien als nieuwe hoop voor vastgelopen gesprekken.

Randgold’s Willem Jacobs, die de divisie Afrika en het Midden-Oosten van Barrick zal leiden, was bij de vergadering aanwezig, net als Barrick’s senior executive Kevin Thomson.

Een overeenkomst, die nog niet officieel gemaakt is, zou een belangrijke overwinning betekenen voor Bristow.

Het wordt ook gezien als een belangrijke eerste stap indien Barrick zou besluiten om de aandelen in Acacia op te kopen die het nog niet bezit.

Bristow heeft aangegeven dat dit een optie mag heten, hoewel daar nog geen gesprekken over zijn gevoerd.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr