Goudsmokkelaars in India steeds creatiever

India’s niet te stillen honger naar het gele edelmetaal zorgt ervoor dat smokkelaars steeds creatiever worden om de hoge invoerbelasting van het land te omzeilen.

Het Directorate of Revenue Intelligence arresteerde vorige week vier mensen voor het smokkelen van liefst 66 kilogram goud, met een waarde van ongeveer 3 miljoen dollar.

Het nam daarnaast vier auto’s in beslag in twee noordelijke staten aangrenzend Nepal, Bhutan en Bangladesh, zo blijkt uit een verklaring van het Press Information Bureau. Indiërs kunnen vrijelijk naar Bhutan en Nepal reizen vanwege bilaterale verdragen.

De op één na grootste consument ter wereld, China blijft het land nog altijd voor, heeft in 2013 drie keer de importheffingen verhoogd om een tekort op de lopende rekening in toom te houden.

Het belastingtarief bedraagt op het moment nog steeds 10 procent. De hoge invoerrechten zetten aan tot een golf van smokkel, waaronder pogingen om via vliegtuigen en treinen edelmetaal het land binnen te smokkelen.

De vorige week in beslag genomen auto’s hadden het goud verborgen in een speciaal gebouwde doos achter het dashboard van de auto. Ook bleek er goud verstopt in holtes in de buurt van de versnellingsbak en de bestuurdersstoel.

Een van de operaties werd uitgevoerd nadat de DRI informatie had ontvangen dat een syndicaat goud uit Bhutan via de landgrens van het land India binnen probeerde te smokkelen.

De Indiase douane nam tussen april en november liefst 2,63 ton goud in beslag, zo bleek uit de verklaring maandag.

Dat is vergelijkbaar met 3,22 ton in het boekjaar 2017-2018 maar meer dan het dubbele van het volume dat in 2016-17 in beslag werd genomen.

Goud wordt via de landgrenzen met Bangladesh, Myanmar, Nepal, Bhutan en China het land binnen gesmokkeld.

De bedragen zijn uiterst klein vergeleken met de Indiase vraag van 771 ton vorig jaar. In 2014 bereikte de Indiase goudsmokkel zijn piek, of thans de inbeslagname van illegaal goud, op maar liefst 200 ton.

Bronnen: Indian Ministry of Finance, Bloomberg

Foto: Flickr