Barrick

Nieuwe CFO voor Barrick Gold

Barrick Gold – ’s werelds grootste goudproducent – zal deze week tijdens de bekendmaking van haar eerste kwartaalcijfers de nieuwe Chief Financial Officer (CFO) introduceren. Het Canadese mijnbouwbedrijf denkt dat Catherine Raw, die samen met andere fund managers eerder voor BlackRock fondsen beheerde gericht op de mijnbouwindustrie, perfect geschikt is. Barrick meent dat zij het bedrijf zowel opnieuw weet te stroomlijnen als meer nadruk te leggen op rendement voor de aandeelhouders. Raw begint haar nieuwe baan komende dinsdag en zal de vierde CFO van Barrick worden in slechts vijf jaar tijd.

Raw werd een jaar geleden aangetrokken door Barrick Gold om een belangrijke rol in te nemen bij de ontwikkeling en uitvoering van de strategie van het bedrijf. Haar doorstroming naar het hoogste management komt op een precair moment voor zowel Barrick zelf als de industrie in zijn algemeenheid, zeker gezien Catherine Raw’s leeftijd. Raw is slechts 34 jaar oud en heeft – hoewel het een van de ergste bearmarkets in jaren betrof – nauwelijks ervaring met de verschrikkelijke bearmarkets die de sector weet te tarten en de manier daarmee om te gaan, althans zo is de voorlopige kritiek.

Barrick Gold – en de goudmijnindustrie in zijn algemeenheid – ontbreekt het volgens analisten en beleggers echter aan strategie. Het bedrijf en de sector vonden in het verleden output belangrijker dan de winstgevendheid, waardoor kosten tot recordhoogtes stegen er een teveel aan goud werd geproduceerd en de rendementen tegenvielen. Joe Foster, fund manager bij Van Eck Associates:

They spent too much on acquisitions. They spent too much to build huge projects that didn’t generate enough returns or failed. The management have a legacy of doing a poor job guiding their companies. Part of the reason that Catherine has the job that she does is that there’s been a change in thinking at these companies

Aandelen Barrick Gold daalden 78 procent sinds 2011 na een aantal afschrijvingen van in totaal $27 miljard. Dit in vergelijking met $61 miljard voor de gehele goudwinningindustrie binnen dezelfde periode. Maar er zijn natuurlijk ook tekenen van een ommekeer. Door kostenbesparende maatregelen kreeg Barrick Gold zijn productiekosten in 2015 naar $831 dollar per ounce. Dat is ruim onder de huidige goudprijs van ongeveer $1230 dollar per ounce. En aandelen stegen dit jaar zo’n 119 procent. In vergelijking met de stijging van de goudprijs van 16 procent geen slechte prestatie. Het bedrijf verminderde zijn schuld in 2015 met $3,1 miljard dollar en dit jaar wilt zij daar nog eens $2 miljard van af halen.

Analisten verwachten dat Barrick Gold dit jaar weer winstgevend gaat worden, met – volgens FactSet – netto inkomsten geraamd op $574 miljoen dollar. Rick de los Reyes, een fund manager bij T. Rowe Price en aandeelhouder Barrick Gold, gaf aan dat de nieuwe CFO een ongewone keuze is maar wel een investeerder en ze weet waar beleggers zich zorgen om maken en wat ze willen horen. Hij ziet het wel zitten met Catherine Raw als nieuw financieel stuurman.

Bron: Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]