Niet eerder zo’n positief sentiment voor zilver

silver

Sinds 2012 waren beleggers niet zo optimistisch ten opzichte van goud als nu het geval is. Bloomberg gaf aan: “Money managers increased their wagers on a price rally for gold to the highest since 2012, taking their optimism to a level last seen before a three-year bear market started

Maar voor zilver is de positiviteit nog vele malen groter, fondsbeheerders lijken wild van zilver. Investeerders verhoogden vorige week hun netto-long posities in het edelmetaal met 30 procent tot 54.885 contracten. Dat is het meeste sinds de CFTC data vanaf 2006 wordt bijgehouden. Niet eerder hadden investeerders zo’n vertrouwen in een stijging van het edelmetaal.

Technisch analist Clive Maund is echter nog niet overtuigd en denkt dat zilver op het punt staat om negatief territorium op te zoeken. Zo schreef hij zondag voor SilverSeek.com:

“After easing last week, related to silver dropping back to the lower boundary of its channel shown on its 6-month chart, Commercial short and Large Spec long positions ramped up again this week close to recent very high readings due to silver advancing sharply back to the top of its channel. Like gold, these readings are construed as meaning that silver is probably at a top here

Maar zilver lijkt het daar vooralsnog niet mee eens. Het opende vandaag op $16,17 en noteert nu zo’n 2,9 procent hoger. Het tikte zelfs even de $16,73 aan. Justin Spittler voor Casey Research ziet dan ook louter kansen. Zeker met de goud / zilver ratio nog steeds flink ten voordele van zilver.

Doug Casey geeft aan dat goud minstens verdriedubbelt de komende jaren maar dat zilver nog vele malen beter kan presteren dan goud. Het heeft een hoop in te halen, een goud / zilver ratio van 60 is gemiddeld maar tegen huidig niveau tussen de 75 en 85 is niet lang houdbaar, aldus Casey. Er zijn zelfs momenten geweest dat de ratio op 15 stond. Voor elke ounce goud kreeg men 15 ounces zilver. Nu is dat zoals gezegd zo’n 80 ounces en dat betekent een absolute koopkans, zo geeft de normaal gesproken contraire belegger aan.

Fysiek goud en zilver zijn volgens Casy Research noodzakelijk en de beste manier om je te verzekeren wanneer je meent dat aandelencrashes of economische vertragingen niet uit zullen blijven: “Best of all, both metals are cheap, overlooked, and on the rise

Voor de echte winsten moet je echter bij de goud- en zilvermijnbouwaandelen zijn. Zij hebben een hefboom ten opzichte van de edelmetalen. Een kleine opwaardering in goud of zilver kan een flinke smak omhoog betekenen voor de mijnbouwaandelen. En wanneer je van mening bent dat de edelmetalen omhoog gaan dan zijn dat de bedrijven die je in portefeuille moet hebben.

Niet voor niets staat de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) dit jaar 58 procent hoger op een hogere goudprijs van “slechts” 15 procent. Voorzichtigheid is echter wel geboden, de sector is enorm volatiel en ook verliezen kunnen groots uitpakken.

Bronnen: Casey Research, Silverseek, Blanchard Gold, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]