Goudrally heeft nog verder te gaan

Op het moment van schrijven zit goud in een uptrend, en gaat er alweer 1% bij de prijs bij. Ook zilver doet het schitterend, dat als kleine broertje van het gele edelmetaal ondertussen op het hoogste punt is aanbeland sinds juni vorig jaar. Knappe prestaties.

Als we enkele van de meest vooraanstaande analisten mogen geloven, dan zal de goud- en zilverrally nog wel een heel eind aanhouden, hoewel de recente kleine correctie erop wijst dat het momentum begint af te nemen. Capital Economics Ltd. en Cantor Fitzgerald LP zijn behoorlijk bullish nu de reële rentevoeten waarschijnlijk laag zullen blijven, zelfs al verhoogt de Fed de ontleningskosten als antwoord op de hogere inflatie. Volgens Simona Gambarini, een econome bij Capital Economics in Londen, zal het goud zelfs stijgen tot 1350 USD per ounce tegen het einde van dit jaar.

Het gele metaal zal blijven klimmen, maar dan wel in lagere tempo, zegt Rob Chang van Cantor Fitzgerald in Toronto. Het sentiment ten opzichte van edelmetalen is de afgelopen vier maanden enorm veranderd. Terwijl er aan het einde van het jaar een enorme apathie waar te nemen was ten opzichte van de edelmetalen, is dit compleet veranderd. De goudprijs is behoorlijk sterk gebleven, en dat wijst erop dat beleggers hun positie tegenover goud volledig hebben gewijzigd.

De analist van Cantor Fitzgerald denkt dat de Fed twee keer zal handelen, mogelijk in juni en nog eens een keer tegen het einde van het jaar.

Er zijn ook minder positieve geluiden te horen bij andere analisten. Goldman Sachs Group heeft voorspeld dat de prijzen tegen 2017 zullen dalen tot een 1000 dollar per ounce. Die blijven erbij dat de rally dit jaar niet gerechtvaardigd was.

Hier bij Goudhub zien we verschillende stevige argumenten om de goudposities flink aan te houden en zelfs op te trekken. De belangrijkste zijn de negatieve rentevoeten, die de opportuniteitskost voor goud wegnemen, alsook het feit dat de bankensector steeds ongezonder wordt. Fysiek goud en zilver in eigen bezit wordt op die manier steeds vaker beschouwd als een alternatieve manier van sparen, waarbij je de centen zelf controleert, in plaats van ze af te geven aan een wankele bank tegen een lage of zelfs onbestaande rentevergoeding.

Bron: Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]