Apple verdient miljoenen in goud en grondstoffen

Vooruit, het staat tot niets in vergelijking met wat zij verdient door gunstige belastingklimaten op te zoeken maar Apple verdient ook miljoenen aan goud en grondstoffen.

Uit een rapport in 2015 door het Citizens for Tax Justice and the Public Interest Research Group Education Fund bleek dat Apple de grootste gebruiker is van belastingparadijzen onder de Fortune 500 bedrijven door $181.1 miljard offshore te stallen.

Daarmee wist Apple alleen in de VS zo’n $59.2 miljard dollar aan belasting te ontwijken. Voor dat bedrag zou zij wel heel veel oude en kapotte iPhones moeten recyclen om aan eenzelfde winst te kunnen komen. Toch geeft ook recycling Apple een aardige inkomstenbron.

Afgelopen week kwam Apple met haar “environmental responsibility report” uit, een verslag waarin aangegeven wordt hoe verantwoordelijk het bedrijf met het milieu omgaat. Daaruit blijkt dat zij een aardige winst kan maken uit de recycling business gekeken naar het goud en andere metalen die zij uit afgedankte apparaten weet te halen.

Het bedrijf geeft aan dat het meer dan een ton goud heeft weten te recyclen uit afgedankte iPhones, iPads, Mac’s en waarschijnlijk zelfs een paar Android-toestellen. Al met al recyclede Apple in 2015 zo’n 2204 pond goud door recycle-initiatieven. Bij huidige goudprijs komt dat neer op zo’n $43.55 miljoen. Niet slecht voor een “business on the side”.

Het gele edelmetaal maakt overigens maar een relatief kleine hoeveelheid uit van het totale volume van teruggewonnen materialen, al is het wel een van de meest waardevolle metalen die het bedrijf verzameld heeft uit haar oude elektronica. Naast goud haalde Apple ook drie ton zilver en meer dan 1300 ton koper uit afgedankte apparaten.

Volgens Fairphone – een Nederlandse smartphone maker gericht op telefoons die bestaan uit mineralen die “conflict-vrij” zijn – bevat de gemiddelde smartphone ongeveer 30 milligram goud. Apple zou dus zo’n 33,3 miljoen smartphones hebben moeten recyclen om aan de 2204 pond goud te komen.

Bronnen: The Telegraph, Fox News, Huffington Post, Investing News

Het bericht Apple verdient miljoenen in goud en grondstoffen verscheen eerst op Beurs.com.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]