Beleid Federal Reserve zorgt voor hogere goudprijs

Marktkenners beweren dat de Federal Reserve langer dan normaal vasthoudt aan het huidige monetaire beleid. Hoewel bekend is dat de Amerikaanse centrale bank veel tijd nodig heeft om van koers te veranderen, zorgt het getreuzel voor wat onrust bij beleggers en investeerders, alleszins een goede zaak voor de goudprijs.

Met de meest recente renteverhoging achter de rug, lijkt het er op dat de Federal Reserve het roer heeft omgegooid, maar niets is minder waar want de rente blijft immers aan de extreem lage kant. De voornaamste reden voor het getreuzel van Fed-president Janet Yellen is de zorg omtrent de lage inflatie.

Volgens Joe Foster, goudmarktexpert bij Van Eck Global, is de lage inflatie niet representatief omdat de lage olie- en voedselprijzen mee worden verrekend in het totaal. Vermits dit twee tijdelijke fenomenen zijn, kan men er van uitgaan dat de realistische inflatie boven de 2 procent ligt, iets waarvan de ECB alleen maar kan dromen.

Als je daar de sterke werkgelegenheidscijfers aan koppelt, is er voor de Federal Reserve geen enkele reden om vast te houden aan het soepele monetaire beleid. Het probleem is dat dit beleid de inflatie in werkelijkheid nog harder doet stijgen naar een niveau waarop het gevaarlijk wordt en dat willen ze bij de Amerikaanse centrale bank blijkbaar niet inzien.

Als de groei van de Amerikaanse economie laag blijft, zal de hoge inflatie voor problemen zorgen waardoor je ‘stagflatie’ krijgt. Vermits consumenten dan met hun geld minder kunnen kopen, zullen heel wat mensen veiligheid gaan zoeken in goud om zo hun kapitaal veilig te stellen.

Foster beweert dat de stijgende goudprijs het gevolg is van het getreuzel van de Federal Reserve, beleggers verkiezen zekerheid en vergroten hun posities op de goudmarkt. Beursgenoteerde goudfondsen presteerden de afgelopen maanden ontzettend goed, de hele goudsector kende het beste kwartaal sinds 1986.

Aandelenmarkten

Volgens James Butterfill, head of research and investment strategy bij ETF Securities, laat de Federal Reserve zich ook te hard beïnvloeden door het marktsentiment. Verdere verhogingen van de rente oefenen een neerwaartse druk uit op de financiële markten wat een correctie/crash zou kunnen veroorzaken.

Verder lijkt het er ook op dat Janet Yellen de kloof met de andere centrale banken niet te groot wilt maken. Zo goed als de rest van de wereld zit in een dalende rentetrend en het ziet er naar uit dat daar niet veel verandering in zal komen in de nabije toekomst.

Bronnen: Telegraaf, Beursduivel

Foto: Day Donaldson – Flickr

 

Wat is nu de beste manier om zilver te kopen?

monsterboxHet is cruciaal om te gaan voor fysiek zilver.

Opteer echter niet voor baren, want dan betaal je 21% BTW die je straks niet kan recuperen als je wil verkopen.

Ga voor munten waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Kiezen voor de Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers is een goede optie.

Goud999 biedt deze Monsterbox tegen een scherpe prijs aan momenteel.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

De Philharmoniker is één van de populairste beleggingsmunten in Europa.

Meer info is te vinden op de site van Goud999

Het bericht Beleid Federal Reserve zorgt voor hogere goudprijs verscheen eerst op Beurs.com.