Newcrest Mining sluit deal met Imperial Metals ter waarde van 806,5 miljoen dollar

Newcrest Mining, de op twee na grootste goudproducent ter wereld, is akkoord met Imperial Metals om 806,5 miljoen dollar neer te leggen voor een Imperial Metals’ mijn in Canada.

Met deze deal nemen de overnames in de goudsector toe, zoals die een paar maanden geleden begon met deals van nummer een goudproducent Barrick Gold en nummer twee Newmont Mining. Een flinke consolidatieronde lijkt dus gaande in de goudsector.

De grootste producenten willen de kwaliteit van hun portefeuilles verhogen, reserves van het edelmetaal opvoeren of operationele besparingen winnen na een jarenlange periode van relatieve rust in de sector.

Het Australische Newcrest, met activa in Australië, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea, koopt met die 806,5 miljoen dollar een belang van 70 procent in de Red Chris koper- en goudmijn. Zij zal tevens de exploitant van de mijn worden, zo werd vandaag bekend.

De grootste goudproducent van Australië blijft hiermee volgens Newcrest CEO Sandeep Biswas in een sterke positie om verdere overeenkomsten met andere partijen te voltooien.

Red Chris, dat zich op de noordelijke rand van de Skeena Mountains bevindt – ongeveer 1.700 kilometer ten noorden van Vancouver, geeft Newcrest een producerende mijn in Noord-Amerika en heeft belangrijke ondergrondse ontwikkelingsmogelijkheden.

Biswas: “It’s a modest operating asset at the moment — the real attraction for us is the size of orebody. It’s a multi-decade life potential mine, so that plays right into our portfolio of multi-decade operations. It’s got the potential of significant size”

Red Chris heeft een geschatte ondergrondse voorraad van zo’n 20 miljoen ounces goud en 13 miljard pond koper. Imperial Metals voorspelde in januari een productie voor Red Chris tussen de 36.000 en 38.000 ounces goud en 72 tot 76 miljoen pond koper voor komend jaar.

In het afgelopen jaar heeft Newcrest ook gesprekken gehad met Barrick Gold, Goldcorp en Nevsun Resources. Vervolgens kozen die goudmijnbedrijven voor andere overeenkomsten.

Imperial Metals begon vorig jaar met een herstructureringsproces en benoemde een speciale commissie om verschillende opties voor de mijn te onderzoeken. Dit met inbegrip van een verkoop, een herkapitalisatieronde of een gemeenschappelijke ondernemingsovereenkomst (joint venture).

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Financial Times

Foto: Flickr