Hogere vraag naar goud in Aziatische landen

De vraag naar fysiek goud nam afgelopen week toe in de belangrijkste Aziatische landen, waarbij het edelmetaal in India voor het eerst in meer dan drie maanden tegen een premie werd verkocht. Ook in China was er een hogere vraag naar goud voor de sieradenmarkt.

In India, na China de tweede grootste goudconsument ter wereld, vroegen handelaren een premie van 1 dollar per ounce boven de officiële prijs. Een week daarvoor was dat nog 2 dollar onder de officiële prijs.

Mukesh Kothari, directeur bij gouddealer RiddiSiddhi Bullions in Mumbai: “Right now, demand is good. The price correction is giving jewellers an opportunity to replenish inventory at lower levels”

Ook steeg de goudimport in India in februari voor een tweede maand op rij, wegens de grotere vraag naar goud voor huwelijken.

De import steeg vorige maand 5,5 procent naar 70,7 ton in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De import tijdens de periode april-februari daalde echter met 6,4 procent tot zo’n 720 ton.

Het kopen en dragen van goud tijdens bruiloften en festivals is bijzonder populair in het hindoeïstische land. De vraag naar goud in India zou dit jaar volgens de World Gold Council weer aantrekken, onder meer omdat het gemiddeld besteedbaar inkomen in een verkiezingsjaar normaliter stijgt.

Gnanasekar Thiagarajan, directeur bij Commtrendz Risk Management Services: “Rural demand is on the rise thanks to higher crop support prices and more rural-friendly schemes by the government”

De goudmarkt in China zag ook een toenemende vraag. Daardoor lag vorige week ook de premie die in China betaald moest worden voor een ounce goud hoger ten opzichte van de wereldwijde benchmark.

Samson Li, edelmetalenanalist bij Refinitiv GFMS in Hongkong: “Since March 8 is also a festival in China, this week’s jewellery demand has also been slightly better compared to normal days”

De goudconsumptie door consumenten was echter lichtelijk opgedroogd, aangezien veel consumenten al tijdens de vakantieperiode van het Nieuwe Chinese Maanjaar in februari flink goud aan hadden gekocht.

Daarnaast lag de globale prijs van het edelmetaal vorige week een stuk lager dan een maand geleden, wat eveneens de hogere vraag kan verklaren aldus Brian Lan, managing director bij goudhandelaar GoldSilver Central in Singapore.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr