Barrick Gold trekt vijandig bod op Newmont Mining in

Barrick Gold trekt haar vijandig overnamebod voor Newmont Mining, ter waarde van 17,8 miljard dollar, in. In plaats daarvan opteren de bedrijven voor een joint venture betreffende verschillende projecten in Nevada.

Barrick deed een paar weken geleden een bod op Newmont, wat de grootste goudproducent ter wereld zou hebben gecreëerd. Nadat de raad van bestuur van Newmont het bod had afgewezen, stelde Newmont CEO Gary Goldberg de joint venture voor. Dit als alternatief waar beide bedrijven meer profijt van zouden hebben.

Het besluit van Barrick om het bod in te trekken maakt een einde aan twee weken van vijandigheid tussen de goudproducenten en helpt Newmont zich te concentreren op het verkrijgen van goedkeuring van de aandeelhouders voor haar eerder aangekondigde bod tot aankoop van Goldcorp.

Newmont heeft vanaf het begin haar twijfels geuit over het bod van Barrick, door te zeggen dat haar bod op Goldcorp meer voordelen bood.

Simon Jaeger, portfolio manager bij Flossbach von Storch AG, een van de vijf grootste aandeelhouders van beide bedrijven: “We want these companies to really focus on realizing these synergies. We weren’t focused too much on the format. We were not in favor of the merger or a big transaction or a JV per se”

Barrick en Newmont gaven in 2014 aan dat er nog veel verborgen goud te ontdekken was in Nevada. Op dat moment was het al goed voor een derde van hun output en produceerde het meer goud dan projecten in Zuid-Afrika en Chili samen.

Barrick CEO Mark Bristow: “We listened to our shareholders and agreed with them that this was the best way to realize the enormous potential of the Nevada goldfields’ unequaled mineral endowment, and to maximize the returns from our operations there”

De grootste goudproducenten ter wereld zijn volop op overnamepad. In september kwam Barrick Gold al overeen om Randgold Resources over te nemen voor 5,4 miljard dollar.

Drie maanden later kondigde Newmont haar plan aan om Goldcorp over te nemen voor 10 miljard dollar. Dat zou er voor zorgen dat Newmont Mining de grootste goudproducent wordt, boven de huidige nummer een Barrick.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times, Reuters

Foto: Flickr