Goud: stijging maar nog geen forse rally

Op vorige donderdag verlaagde de Europese Centrale Bank aanzienlijk de groeivooruitzichten voor het jaar. Op die manier wordt verwacht dat de Europese economie dit jaar met 1,1% zal groeien. In december was er nog een groeivooruitzicht van 1,7%. We zien dus dat de Europese economie serieus aan het afkoelen is.

Dat zou je verwachten in de late fasen van een zakelijke cyclus. Dat zegt Maxwell Gold, de directeur van de beleggingsstrategie bij Aberdeen Standard Investments. Hij verwacht dat we de contracyclische vraag naar goud zullen zien stijgen.

Bill Baruch, de president van Blue Line Futures, zegt dat hij optimistisch blijft over goud. Hij verwacht immers dat de wereldwijde economische cijfers zullen  blijven teleurstellen. Hij voegde er nog aan toe dat de meest recente soepele houding van de ECB een trend kan inluiden bij de verschillende centrale banken.

De ECB is immers vorige week ‘volledig dovish’ gegaan op de monetaire beleidsdaden. Heel wat mensen vragen zich dan ook af of de ECB meer weet dan de normale mensen. Dat  sentiment voedt de onzekerheid, en dat is nu precies heel positief voor het goud.

De markten verwachten echter momenteel geen monetaire beleidsactie in maart en denken dat er maar een kans van 1% is op een renteverhoging. Dat is echter toch een stijging ten opzichte van de nul procent die de week ervoor nog verwacht werd.

Colin Cieszynski,hoofd marktstrategie bij SIA Wealth Management, is optimistisch over de goudprijs op korte termijn en denkt dat de Fed geduldig zal blijven.

Er moeten nog wat zwakke cijfers naar buiten komen vooraleer de goudprijs echt kan stijgen, maar hij denkt dat een piek in de USD de goudprijzen naar 1.325 kan duwen op korte termijn.

Heel veel zal afhangen van de USD. Die perceptie bestaat immers dat deze sterk blijft. Wanneer de USD daalt, zal dat ook de goudprijs stimuleren.