Nederlandse goudsector neemt voortouw naar verantwoord goud

Afgelopen maandag tekenden producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid het Convenant Verantwoord Goud.

Doel is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit beter worden gerespecteerd.

Voor veel delen in de goudketen is niet altijd goed te herleiden waar het gebeurt, wat er gebeurt en op welke manier het gebeurt.

Nederland is een kleine speler in de mondiale goudwereld. Hier wordt het vooral verwerkt in sieraden, elektronica en munten.

Europa in zijn geheel is zelfs maar goed voor 2 procent van de wereldwijde goudconsumptie. Bedoeling is dan ook om vooral een voorbeeld te stellen voor grote goud consumerende landen als China en India.

Jaarlijks komt er bijna 4300 ton op de markt. Daarvan is 66 procent nieuw goud en 34 procent komt uit recycling.

In Nederland komt het overgrote deel van het goud uit recycling, maar ook het laatste stukje wil men graag ingedekt.

In het buitenland is het in kleine mijnen slecht gesteld met mensenrechten en milieu.

Grote mijnen zorgen soms voor milieu- en maatschappelijke problemen zoals kinderarbeid en corruptie.

Soms levert de productie van goud het geld op voor de financiering van gewelddadige conflicten.

Daar willen de convenantspartijen van af.

Koepelorganisaties als de Federatie Goud en Zilver (FGZ) en het Nederlands Gilde van Goudsmeden (NGG) stellen binnen zes maanden een gedragscode op. Die helpt haar leden aan benodigde transparantie.

Vanuit de sector wordt het convenant ondertekend door de koepelorganisatie FGZ en het NGG, de juweliersketen Lucardi juweliers, handelaren en producenten Bijou Moderne, Peter Bruining en House of Eléonore.

Ook leveranciers Schöne Edelmetaal en Cookson Drijfhout, elektronicaproducenten Philips en Fairphone, recyclingbedrijven Sims Recycling Solutions en Closing the Loop waren bij de ondertekening van de partij.

Betrokken maatschappelijke organisaties zijn Solidaridad, Stop Kinderarbeid, IUCN NL, UNICEF en de FNV. De overheid was via het Ministerie van Buitenlandse Zaken partij.

Hoewel goud geliefd is als belegging, was de financiële sector afwezig bij de ondertekening van het convenant. Wellicht ook omdat er aan het convenant geen sancties zijn verbonden.

De Sociaal-Economische Raad (SER) faciliteert het convenant en het nakomen van de afspraken. De komende periode worden andere spelers in de goudsector opgeroepen mee te doen.

De Europese Commissie, het ministerie voor Buitenlandse Zaken en verschillende bedrijven en ngo’s hebben verder een programma in het leven geroepen voor het financieren van projecten voor verantwoord goud.

En in 2021 wordt in de EU verder de nieuwe wetgeving over conflictmineralen, waaronder goud, van kracht.

Bronnen: FD, Duurzaam ondernemen, International RBC, Europese Commissie, European Partnership

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]