Stijgende rente en stijgend goud: niet onmogelijk!

De Fed in de VS wil de balans van de centrale bank verminderen, die momenteel goed is voor zo’n 4,5 biljoen USD. Dat is een manier om te stellen dat het soepele monetaire beleid dat zij de afgelopen jaren hebben gevoerd, aan een herziening toe is.

Het is waar dat de economie in de VS in het algemeen en de arbeidsmarkt serieus aan het aantrekken is. Daarom is het ook geen onlogische zaak om deze renteverhoging door te voeren. De vraag is nu of goud onder deze renteverhoging zal lijden. De redenering is dat wanneer de rentevoeten stijgen, andere rentedragende beleggingen zoals obligaties en dividendbetalende aandelen ook interessanter worden. Hierdoor wordt de opportuniteitskost van het aanhouden van goud groter.

De vraag is nu of deze ‘algemene waarheid’ wel degelijk een waarheid is? Het korte maar duidelijke antwoord hierop is ‘neen’. Tussen april en november 2014 heeft de Fed in de VS verschillende keren de rentevoeten verhoogd. In die periode is de goudprijs gradueel mee gestegen. De conventionele wijsheid die je soms hoort, is niet altijd een wijsheid.

Met andere woorden, het alom aanvaarde axioma dat er een negatieve correlatie bestaat tussen de goudprijs en de rentevoeten is niet correct. Tussen 1970 en 2015 was de correlatie tussen deze slechts 28%. Bovendien werden periodes van stijgende rentevoeten gekenmerkt door gelijkaardige agressieve renteverhogingen.

Tijdens de volledige jaren 70 zijn de rentevoeten verviervoudigd, maar in dezelfde periode heeft goud een onwaarschijnlijke prestatie neergezet door te stijgen van 50 tot 850 USD per ounce. Dat is werkelijk ongezien.

Dus laat je met andere woorden niet beïnvloeden door de berichten die je hierover hoort. Het is zelden een beter moment geweest om goud en zilver aan te kopen voor je beleggingsportefeuille. Deze activa zijn bijzonder goedkoop en ondergewaardeerd tegenover andere activa zoals aandelen.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]