Moeilijke tijden smeken om goud

Iedereen die het nieuws de jongste tijd bekijkt, weet dat de wereld vol brandhaarden zit. Het politieke klimaat is zowat overal onrustig, en er zijn verschillende internationale schandalen die aan het broeien zijn. Deze constante onzekerheid kan misschien stresserend en zelfs een beetje beangstigend zijn, maar er is één ding dat zeker is: in deze tijden moet je gewoon goud hebben.

De laatste maanden van 2016 zat goud in een constant neerwaartse cyclus. Daardoor ging goud in 2017 van start onder een vrij negatief gesternte. Sommigen voorspelden zelfs dat goud de eerste maanden van 2017 onder de 1000 USD zou dalen. Anderen waren positiever en zeiden dat de goudprijs stabiel zou blijven rond de 1125 USD per ounce.

Goud is echter de laatste maanden met zowat 100 USD per ounce gestegen. Vooral mei was een gunstige maand voor het edelmetaal nu de maand volledig achter de rug is. Deze vrij plotse stijging van de goudprijs kan een verrassing zijn voor de experts die de neergang ervan hadden voorspeld, maar wie het goud echt ten gronde begrijpt, vindt dit geen vreemde zaak.

De markten zijn immers bijzonder volatiel. Kijk maar eens naar de aandelenmarkten, die enorm gestegen zijn. Iedereen had verwacht dat de Amerikaanse dollar eeuwig sterk zou blijven, maar het tegenovergestelde gebeurde. De dollar zakte fors. De problemen met de FBI en Rusland hebben ervoor gezorgd dat de USD naar het laagste peil in 6 maanden is gezakt.

Wanneer dit soort volatiliteit de kop opsteekt, dan weet je dat er iets niet pluis is met de markten. Goud is dan de place to be, dat is zeker. Het is zelfs geen grondstof, het is een soort van geld die zijn waarde doorheen de tijd behoudt. Goud heeft altijd een waarde, onder alle omstandigheden. Goud is ook niet onderhevig aan inflatie, integendeel, het behoudt zijn waarde wanneer de goudprijs zakt.

Slimme beleggers weten welk effect politiek en andere gebeurtenissen kunnen hebben op de economie. Wanneer de dingen echt de verkeerde kant uitgaan, dan weet je gewoon dat je goud en zilver in je portefeuille moet hebben.