MKS PAMP Group: Spanningen rondom Afghanistan en goud

De toegenomen geopolitieke spanningen rond de ontwikkelingen in Afghanistan zullen waarschijnlijk geen startschot zijn voor een nieuwe rally in goud, aldus MKS PAMP Group.

Als het gaat om geopolitieke escalaties en goud zullen beleggers eerder profiteren van een short positie bij de-escalatie dan van een long positie bij escalatie, aldus Nicky Shiels – hoofd metaalstrategie bij MKS PAMP.

Shiels: “The escalation of events in Afghanistan should not really impact the Gold prices; historically and on average, any rally (in oil or Gold) on geopolitical risk provides a better risk-reward opportunity in being short (on de-escalation) vs. being long (on escalation); there’s an asymmetric response”

Het effect op korte en middellange termijn zal weinig uitmaken voor geopolitieke hedges zoals goud en olie, aangezien de macro-economische link van Afghanistan met de internationale markt minimaal is.

In plaats daarvan wordt goud momenteel gedreven door macrogegevens, zoals de prijs van de Amerikaanse dollar en de marktverwachtingen rond de aankondiging van tapering door de Federal Reserve.

Men mag echter niet vergeten dat Afghanistan meer dan 700.000 ounces goud in bezit heeft. En elke significante verkoop van het edelmetaal, kan een negatieve impact hebben op de goudmarkt.

Gezien de crises in Libië en Venezuela is het niet 100 procent zeker dat de goudvoorraden van het land niet worden uitgeleend of verkocht, wat een negatief effect op de goudprijs zou kunnen hebben, aldus Shiels.

Maar volgens Ajmal Ahmady, waarnemend hoofd van de autoriteit die het land ontvluchtte toen Kaboel viel afgelopen weekend, zouden de internationale reserves van Afghanistan buiten het bereik van de Taliban zijn.

De Biden regering heeft namelijk zondag de Afghaanse overheidsreserves op Amerikaanse bankrekeningen bevroren.

Het besluit werd genomen door minister van Financiën Janet Yellen en ambtenaren van de Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds bezat de Afghaanse centrale bank in april nog 9,4 miljard dollar aan reserves en het overgrote deel van deze reserves wordt momenteel niet in Afghanistan aangehouden.

Naar verluidt houdt de Federal Reserve Bank van New York 1,32 miljard dollar aan goud aan in haar kluizen in New York namens de Afghaanse centrale bank. Dus ook daar heeft de Taliban geen toegang tot.

Bronnen: Bloomberg, Washington Post, Kitco, Reuters

Foto: Flickr