India viert onafhankelijkheid (en de gigantische stijging van goud)

Terwijl India afgelopen zondag haar 75e Onafhankelijkheidsdag vierde, de geschiedenis van de Republiek India begon op 15 augustus 1947 toen India een onafhankelijk dominion werd binnen het Britse Gemenebest, had de Indiase goudbelegger nog een extra reden om feest te vieren.

Het gele edelmetaal heeft de afgelopen 75 jaar namelijk meer dan 54.000 procent rendement opgeleverd. De goudprijs is na de onafhankelijkheid gestegen van ₹88,62 per 10 gram tot liefst ₹48,000 per 10 gram.

Volgens goudexperts is het edelmetaal een toevluchtsoord voor beleggers, wanneer andere beleggingen zoals aandelen en obligaties riskant worden. Dat zagen we ook bij de aandelencrash van 2001, 2008 en afgelopen jaar tijdens de Covid-19 pandemie.

Anuj Gupta, Vice President – Commodity & Currency Trade bij IIFL Securities, zegt over het beleggingspatroon en de prijsstijging van goud door de jaren heen – dat goud een favoriete beleggingsoptie was onder Indiërs.

Het belang van goudinvesteringen werd echter pas duidelijk na de wereldwijde economische vertraging van 2008. Mensen over de hele wereld zijn gaan beseffen dat goud een toevluchtsoord is voor beleggers wanneer andere investeringen zoals aandelen en obligaties een duikvlucht nemen, aldus Gupta

Tot 2008 lag de goudprijs rond de ₹12.500 per 10 gram, maar daarna nam de interesse in goud wereldwijd wereldwijd nog sterker toe. De goudprijs steeg vervolgens van ₹12.500 per 10 gram tot ₹48.000 per 10 gram. Een stijging van ongeveer 284 procent in de afgelopen 13 jaar.

Gupta geeft aan dat goudbeleggers in gedachten moeten houden dat het edelmetaal gemiddeld zo’n 10 procent jaarlijks rendement opleverde. Maar dan moet de belegging ook wel voor eenzelfde periode (10 jaar) aangehouden worden.

Het betreft dus echt een lange termijn belegging en volgens hem maakt het daarbij ook niet zoveel uit wanneer goud aangekocht wordt. De kans dat het ook de komende 10 jaar met eenzelfde percentage stijgt is namelijk meer dan reëel.

Bron: Live Mint

Foto: Flickr