Palantir koopt goudbaren als indekking tegen ‘Black Swan Event’

Palantir Technologies zegt zich voor te bereiden op een nieuwe ‘Black Swan Event’, doormiddel van goudbaren aan te kopen en haar klanten aan te moedigen om te betalen in goud voor haar data-analysesoftware.

Palantir, mede opgericht door miljardair Peter Thiel en CEO Alex Karp, maakt software die wordt gebruikt door zowel overheden als bedrijven.

Thiel is mede-oprichter van PayPal, samen met Max Levchin en Elon Musk. Hij was ook de eerste investeerder in Facebook en oprichter van hedgefonds Clarium Capital Management.

Daarnaast is hij dus mede-oprichter van Palantir Technologies, leverancier van software voor zowel de CIA als de financiële sector.

Het bedrijf gaf deze maand 50,7 miljoen dollar uit aan goud, als onderdeel van een ongebruikelijke investeringsstrategie die mogelijk ook Bitcoin omvat.

Palantir gaf eerder aan dat het Bitcoin zal accepteren als een vorm van betaling, voordat het recentelijk goud toevoegde als betalingsmethode.

Shyam Sankar, COO bij Palantir: “Accepting nontraditional currencies reflects more of a worldview. You have to be prepared for a future with more black swan events”

De aankoop van goud werd vorige week in een effectendepot voor de financiële kwartaalresultaten opgenomen en eerder deze week door Barron’s gemeld. De acceptatie van goud als betaalmiddel was niet eerder gemeld.

De 100-ounce goudbaren van Palantir zullen worden bewaard op een veilige locatie ergens in het noordoosten van de VS en het bedrijf kan de baren direct fysiek opnemen.

Palantir verhuisde vorig jaar naar Denver en dreef toen de spot met collega’s in Silicon Valley. In een interview vergeleek Shyam de cultuur van Palantir met die van een “kunstenaarskolonie”, in plaats van een technologiebedrijf.

Het bedrijf heeft zo’n 2,3 miljard dollar in kas en is op zoek naar creatieve toepassingen voor dat geld. Palantir zei in mei dat het overweegt te investeren in Bitcoin.

Het neemt daarnaast belangen in verschillende startups die software afnemen van Palantir. Hierdoor wist het de verkoopresultaten in het tweede kwartaal van dit jaar flink op te krikken.

Een woordvoerster van Palantir gaf te kennen dat tot op heden nog niemand betaald heeft in Bitcoin of goud.

Bronnen: Barrons, Bloomberg

Foto: Flickr