Miljardair Ray Dalio gelooft nog steeds meest in goud

Miljardair Ray Dalio, oprichter van Bridgewater Associates, denkt dat het huidige tijdperk van lage rentevoeten en kwantitatieve versoepeling ten einde loopt.

Zijn antwoord op een nieuw marktparadigma, waarbij kapitalisten en socialisten in een escalerend conflict terecht kunnen komen is eenvoudig: koop goud.

Dalio: “I believe that it would be both risk-reducing and return-enhancing to consider adding gold to one’s portfolio”

In een essay, dat hij op LinkedIn plaatste en op Twitter zette, geeft Dalio aan dat er zich een nieuw tijdperk aan zal doen. Een waarbij onder meer valuta zullen depreciëren.

De grote vraag die op dit moment de moeite waard is om over na te denken is welke investeringen goed zullen presteren in een reflationaire omgeving, aldus Dalio.

Hij geeft aan dat het voor eenieder een goed moment is om af te vragen wat de op een na beste valuta of “veilige haven” is, wanneer meeste centrale bankiers van reservevaluta, eigen valuta’s willen devalueren in het huidige fiat valuta systeem.

Hij voorziet een conflict tussen kapitalisten en socialisten op termijn. Wanneer de grote schuldenbergen in de wereld aangepakt moeten worden zullen valutadepreciaties en grote belastingverhogingen aan de orde van de dag zijn.

Het zal volgens hem leiden tot een clash tussen zij die flink aan het kapitalistische systeem hebben verdiend, de zogeheten “haves”, en de “have nots”, die met een socialistische oplossing gaan komen.

Onder die omstandigheden is het volgens hem niet veilig geld aan te houden in cash of zelfs obligaties. Een alternatief daarvoor is het gele edelmetaal, aldus Dalio, die altijd al een lichte voorliefde had voor goud.

Ook volgens Todd Gordon, oprichter van TradingAnalysis.com, is goud op het moment een goede keuze. Hij voorziet voor de komende 12 maanden een goudprijs die ettelijke honderden dollars hoger ligt.

Toch wil hij de huidig stijgende goudprijs geen nieuwe “bullmarkt” noemen. Hij voorziet een goudprijs die doorstijgt naar de 1.600 tot 1.700 dollar per ounce, waarna de Fed genoodzaakt is beleid aan te passen, wat de goudprijs weer onder druk zal zetten.

Bronnen: Bloomberg, The Street

Foto: Flickr