Goud-zilver ratio iets om in de gaten te houden

De koers van zilver steeg gisteren sterk, van 15,30 dollar per troy ounce naar boven de 15,60 dollar per troy ounce. Een reden van die sterke stijging kan gevonden worden in de goud/zilver ratio.

De goud/zilver ratio is de verhouding tussen de prijs van 1 kilo goud en 1 kilo zilver. Een stijgende ratio betekent dat goud beter presteert dan zilver. Een dalende ratio betekent dat zilver sneller stijgt dan goud.

Deze ratio noteert nu boven de 90, wat historisch bijzonder hoog is. Dat mag interessant heten voor het potentieel van zilver. Wanneer verwacht wordt dat die ratio teruggaat naar de norm van de afgelopen decennia dan kan dat terug naar 30 of zelfs nog lager.

Met een goudprijs die op het moment in een stijgende trend zit, en een hoge goud/zilver ratio, is de potentie van een koersexplosie voor zilver aanwezig.

Volgens Peter Hug, global trading director bij Kitco Metals, krijgen beleggers nu door wat het potentieel is.

Hug: “I think people are starting to catch on to the fact that this market is overall in a bullish trend, which I do believe it is, that silver is extremely undervalued compared to gold, and that now we’re starting to see some retail demand coming into the silver market”  

Volgens Bloomberg zag de iShares Silver Trust vorige week haar beste week van afgelopen jaar. Ook kende het deze maand nog geen uitstroom.

Daarnaast zag het fonds vorige maand de grootste instroom sinds 2017. Vorige week stond daarbij de goud/zilver ratio op 93. Dat ligt dicht bij het hoogste punt van februari 1991, toen het op 100 stond.

Er van uitgaande dat goud niet meer stijgt, hoewel het in een uptrend zit, is het potentieel voor de zilverprijs maal drie gekeken naar de goud/zilver ratio. Immers, de norm is 30 en het noteert op het moment rond de 90.

Dat betekent dat de zilverprijs enkel gekeken naar de goud/zilver ratio, mocht de goudprijs zijwaarts blijven gaan en geen sprong omhoog maken, naar de 50 dollar kan stijgen. Dit vanaf een huidige prijs van iets meer dan 15 dollar per troy ounce.

Toch kan enkel een hoge ratio niet de reden zijn waarom zilver zou moeten stijgen, aldus Philip Newman van Metals Focus.

En ook Ole Hansen van Saxo Bank waarschuwt voor een simplificering. Volgens hem zijn er extra redenen nodig voor zilver om hoger te koersen.

Een van die redenen zou kunnen zijn dat overheden wederom gaan investeren in infrastructuur om groei te stimuleren, zo geeft Hansen aan. Zilver blijft immers vooral een industrieel metaal.

Bronnen: Kitco, Seeking Alpha, Yahoo

Foto: Flickr