Deutsche Bank: Goud grote winnaar bij verzwakking fiat valuta

Mocht het valutabeleid van de VS een wereldwijd valutaconflict in de hand werken, dan ziet Deutsche Bank AG goud als de ultieme winnaar.

Amerikaans President Donald Trump richtte zich eerder deze maand op China en Europa en gaf aan dat zij een “groot valutamanipulatiespel” spelen.

Een poging van de V.S. om de dollar te verzwakken – een stap die het niet heeft genomen sinds 2000 – zou andere landen ertoe kunnen aanzetten om die interventie te bestrijden, waardoor een echte valutaoorlog zou kunnen ontstaan.

Volgens strateeg Alan Ruskin van Deutsche Bank kan daarmee een “full blown” valutaoorlog ontstaan tussen de dollar en de euro en yuan.

Ruskin: “With a currency war most likely to be fought on USD/CNY and EUR/USD terrain, one approach would be to steer clear of the direct conflict. By far the most direct and simple way to trade the complexities of a currency war is by going long gold”

Goud is dit jaar al met 10% gestegen, te midden van toenemende handelsspanningen tussen de V.S. en China en de mogelijkheid van een renteverlaging door de Federal Reserve.

Het edelmetaal kende vorige maand het hoogste punt in zes jaar tijd, waarbij hedgefondsen sinds 2017 niet meer zo bullish zijn op het gouden metaal.

Er wordt over het algemeen verwacht dat de Fed later deze maand de rente zal verlagen. Volgens Ruskin kan Trump zijn zwakkere dollar kunnen krijgen, mocht een verkoop van de dollar gepaard gaan met monetaire versoepeling. Goud kan daarvan profiteren.

Ook volgens online brokerage bedrijf ThinkMarkets hebben goudbeleggers op het moment weinig te vrezen. Naeem Aslam, hoofd marktanalyse bij ThinkMarkets, geeft aan dat de prijs er nog steeds solide uitziet. Ook al koerst het rond haar hoogste punt in zes jaar tijd.

De koers blijft boven het 50-, 100- en 200-dagenvoortschrijdend gemiddelde. Dit bevestigt dat de koers in een uptrend zit en zolang de koers daarboven blijft hebben goudbulls weinig reden om zich zorgen te maken, aldus Aslam.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr