Kazachse miljardair verkoopt belang goudmijnbouwbedrijf

De Kazachse zakenman en crypto-ondernemer Kenges Rakishev heeft zijn 22 procent belang in goudmijnbouwbedrijf Petropavlovsk verkocht, na een rally in de aandelenkoers het afgelopen jaar.

De 40-jarige Rakishev is een van de rijkste en meest invloedrijke mensen in Kazachstan. Volgens de jaarlijkse ranglijst van Forbes is hij een van de 50 meest invloedrijke zakenmensen in Kazachstan.

Naast mensen als Peter Thiel stond hij in 2012 al in de top tien van privé-investeerders wereldwijd. En dat op 33-jarige leeftijd.

Rakishev heeft vorig jaar een belangrijke rol gespeeld om er voor te zorgen dat medeoprichter Pavel Maslovskiy wederom president van het goudmijnbouwbedrijf werd.

Hij geeft nu aan dat het besluit tot verkoop commerciële redenen heeft, waarbij hij het geld gaat gebruiken om andere mijnbouwprojecten in Kazakstan te financieren.

Rakishev: “We invested in the company when it was distressed. To date, a lot of work has been done and the company has achieved some milestones”

Petropavlovsk wist het afgelopen jaar goed te herstellen, na enkele tumultueuze jaren. In 2017 kende het een aandeelhoudersopstand, waarna twee medeoprichters uit het bedrijf werden gezet. De Russische miljardair Viktor Vekselberg mag daarvoor verantwoordelijk heten.

Rakishev kocht vervolgens de aandelen voor 5 pond in december 2017 van de Renova Group, dat onder beheer staat van Vekselberg. Afgelopen juni steunde Rakishev de terugkeer van medeoprichter Maslovskiy bij het bedrijf.

Aandelen Petropavlovsk zijn ondertussen het afgelopen jaar met 30 procent gestegen. Ze worden nu op de Londense beurs verhandeld voor 9,79 pond. Met andere woorden heeft Rakishev een goede slag geslagen met zijn investering.

Vorig jaar wist Petropavlovsk een verwerkingsfabriek in Rusland te voltooien. Daarnaast herfinancierde het de schuld die het had gemaakt voor een beursnotering in Hong Kong van ijzerertsmijn IRC.

Het bedrijf kende ook een stijging van de aandelen door de stijgende goudprijs, dat het hoogste punt aandeed vorige maand in zes jaar tijd, op meer dan $1.400 per troy ounce.

Rakishev heeft zijn aandelenbelang nu verkocht aan Russische miljardair Roman Trotsenko.

Trotsenko is nu de grootste aandeelhouder in Petropavlovsk. Hij is de oprichter van AEON Corporation, een privébedrijf dat investeert in infrastructuur, vastgoed en mijnbouw.

Ook is Trotsenko de trotse eigenaar van Novaport, een Russische transportonderneming die regionale luchthavens exploiteert en belangen heeft in de exploitatie van verschillende andere luchthavens.

Bronnen: Reuters, Financial Times

Foto: Flickr