Goud bulls hoeven zich geen zorgen te maken

De goudprijzen hebben er dit jaar al een mooi parcours opzitten. Dat zouden weinige aan het begin van dit jaar gedacht hebben. Ook de zilverprijzen vertonen signalen van een uitbraak.

Ondanks enkele perfect normale schommelingen in de goudprijzen de afgelopen week, hebben de goudbulls bijzonder weinig redenen tot ongerustheid zolang de markten hun opwaartse traject verder zetten, zegt online broker ThinkMarkets.

Het gele metaal ging dinsdag lager als gevolg van positieve Amerikaanse macrocijfers. De Comex goudfutures voor augustus handelden voor het laatst op 1411 USD, een daling met 0,16% in de loop van de dag. Er bleek immers dat de Amerikaanse kleinhandelsverkopen met 0,4% waren gestegen in juni.

Door enkele sterkere Amerikaanse economische cijfers was er een adempauze in het monetair beleid voor de komende maanden. De Chinese economische cijfers wegen ook op de goudprijs deze week. De People Bank of China heeft immers haar volledige steun verleend aan de economie en dat ondersteunt het land in grote mate. De fabrieksoutput en de kleinhandelsverkopen hebben de verwachtingen overtroffen en hierdoor is de risicobereidheid bij beleggers teruggekeerd.

De Fed staat verder in de persoon van Powell onder enorme druk om de rente effectief te gaan verlagen. Dat betekent uiteraard een zwakkere Amerikaanse dollar. De geopolitieke spanningen blijven erg hoog. Frankrijk, Duitsland en het VK hebben steeds meer druk uitgeoefend op Iran om zijn verbintenissen rond het internationale kernakkoord na te komen.

Daarom zal het goud blijven profiteren van dit alles en staat zilver in de startblokken.