Miljardair Paulson wil exorbitante vergoedingen CEO’s aanpakken

Paulson & Co, onder leiding van goldbull John Paulson, deed dinsdag een beroep op de grootste beleggers in goudmijnbouwsector om een coalitie te vormen om de belabberde prestaties van de mijnbouwaandelen aan te pakken.

Sprekend op het Denver Gold Forum opende Paulson & Co partner Marcelo Kim de aanval.

Het hedge fund is op zoek naar eventueel mede-oprichtende leden voor een raad dat zich uitspreekt over kwesties, inclusief hoge uitbetalingen aan CEO’s, iets te gezellige bestuursbenoemingen en fusies en overnames die geen waarde weten te creëren.

Paulson:

The days of CEOs getting rich while shareholders lose has got to end. Management must be accountable

De raad genaamd de “Shareholder’s Gold Council“ heeft tot doel de stemmen van institutionele beleggers te verenigen en te versterken.

Marcelo Kim, partner bij Paulson & Co, gaf aan dat in ieder geval Tocqueville het initiatief van de raad ondersteunt.

Kim:

Returns have been dreadful. If we get enough investors on board, these companies won’t have any other choice but to listen to us. Poorly performing CEOs and boards should be booted

Hij ging verder in zijn betoog dat de CEO’s van de 13 grootste goudmijnbouwbedrijven sinds 2010 gezamenlijk 550 miljoen dollar kosten. Dit terwijl beleggers in diezelfde periode een verlies leden van totaal 65 procent.

Er werd sinds 2010 voor 85 miljard dollar aan afschrijvingen gedaan, waarvan een groot deel toe te schrijven is aan belabberde fusies. Dit terwijl de CEO’s nog steeds rijkelijk beloond werden, aldus Paulson.

Een gebrek aan betrokkenheid tussen boardmembers en investeerders, en de afwezigheid van activisten, zorgden ervoor dat de bedrijven op die manier zaken konden blijven doen. Daar moet een eind aan komen.

Volgens Bloomberg Intelligence verzevenvoudigde de netto schuld van de grote mijnbouwbedrijven over een periode van vier jaar. In 2014 kwam dat neer op een recordbedrag van 33,2 miljard dollar.

Eldorado Gold werd specifiek door Kim genoemd als slechtste performer onder de grote mijnbouwbedrijven, maar niet alle goudmijnbouwbedrijven hebben het slecht gedaan.

Kim noemde ook Randgold Resources als rolmodel. De mijnbouwer uit Zuid Afrika en het Russische Polymetal waren vorig jaar de enige grote mijnbouwbedrijven die de prestaties van goud zelf wisten te verslaan.

Kim wees op de ironie dat juist de CEO van die laatste het minst werd betaald. Dit terwijl Eldorado’s CEO sinds 2010 65 miljoen dollar binnen wist te harken.

Bronnen: Financial Times, Business Insider, Bloomberg

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.