Mexicaanse overheid ziet druk op de zilverproductie in 2016 toenemen

Vorige week was zilver het best presterende edelmetaal met een stijging van 2,05 procent. Zilver lijkt aan een inhaalslag begonnen met haar grote broer goud. Deze week stijgt zij namelijk behoorlijk hard verder. De afgelopen vier sessies ging zilver in totaal met 7,8 procent omhoog, dat was meer dan het dubbele dan de stijging in goud. Dit komt mede door tekenen van verbetering van de industriële vraag en de speculaties rond het uitstellen van de renteverhoging door de Fed.

Maar wat zeker ook mee kan spelen is dat Reuters vorige week met het bericht kwam dat Mexico verwacht dat de goud en zilverproductie dit jaar zullen dalen. Reden daarvan kan gevonden worden in de lage prijzen van de metalen die de mijnbouwsector onder druk zet. De US Geological Survey gaf eerder aan dat Mexico in 2015 met 5400 ton ’s werelds grootste zilverproducent was, dat was zij in 2014 trouwens ook met 5000 ton.

Mario Cantu – de algemeen Mining coördinator van Mexico, de hoogste mijnbouw ambtenaar van de Mexicaanse overheid – gaf aan dat er dit jaar een lagere goud- en zilverproductie te verwachten is. Dit zou positief moeten zijn voor de edelmetalen.

Cantu zei dat de goudproductie dit jaar wordt geschat op zo’n 120000 kilo, een daling van bijna 4 procent in vergelijking met de productie in 2015 toen het 124581 kilo wist te produceren. De zilverproductie zal ten opzichte van 2015 in 2016 naar verwachting dalen naar 5245 ton, een daling van meer dan 6 procent.

Zilver wist goud sinds het begin van 2016 in prijs omhoog te volgen maar kon goud niet bijbenen. Terwijl goud tussen de 16 en 20 procent steeg bleef zilver haken op ongeveer 12 procent. Sinds vorige week lijkt zilver echter toch echt aan een inhaalslag begonnen te zijn. Het noteerde gisteren op haar hoogste punt in meer dan vijf maanden tijd, terwijl interesse van investeerders in zilver ETF’s niet meer zo groot was sinds december 2014.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, USGS

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999