India krijgt eigen gouden munt

Goud is zo populair in India dat het een economisch probleem voor Minister Narendra Modi creëerde. Het land wedijvert met China als ’s werelds grootste koper van gouden sieraden. De invoer van het metaal kwam vorig jaar uit op $35 miljard, gelijk aan 43 procent van het tekort op de handelsbalans van het derde kwartaal. Niet voor niets dus dat Modi er alles aan doet om de goudimport een halt toe te roepen.

Maar wanneer hij de import echt wilt beperken is er een slimmere manier dan het de Indiase juweliers lastig maken, het goud dat tempels bezitten in overheidshanden proberen te krijgen of nogmaals de belasting te verhogen. India heeft namelijk ook de mogelijkheid om goud zelf te produceren.

Aan het begin van de 20e eeuw was India de zesde goudproducent van de wereld, aldus een Indian Geological Survey. Sindsdien is de productie zo dramatisch gedaald dat zowel Zweden, Nicaragua als Kirgizië meer goud produceren dan het enorm uitgestrekte en onontgonnen India. Een absolute kans.

Wat ze dan weer wel goed oppakt is het uitgeven van een eigen gouden munt. Afgelopen vrijdag begon de Indian Overseas Bank aan de verkoop van nieuwe Indiase gouden munten. De Reserve Bank of India (RBI) had in januari aan banken goedkeuring verleent om de munten te verkopen.

De in India geslagen munten hebben het nationale embleem van Ashok Chakra gegraveerd aan de ene kant en het gezicht van Mahatma Gandhi aan de andere kant. India zorgt hiermee dat zij meedoen in de fysieke markt waar zij kunnen “concurreren” – of in ieder geval in goed gezelschap zijn – met landen als Amerika met zijn American Eagle coins, China met haar Panda munt, Canada’s Maple Leafs en de Australische Kangaroo munten.

Een derde van de vraag naar goud in India is afkomstig van beleggers die munten en fysieke baren kopen. De nieuwe Indiase munt zal dan waarschijnlijk ook een sterke vraag zien. De nieuwe Indiase gouden munt – geslagen in India en verkocht door MMTC en een select aantal banken – is beschikbaar in 5/10 en 20 gram en is gemaakt van 24-karaats (999) goud.

Tot nu toe konden Indiërs die wilden investeren in fysiek goud enkel geïmporteerde munten of sieraden kopen. Banken en postkantoren verkochten enkel gouden munten uit het buitenland. Sinds 2013 was dit echter niet meer mogelijk aangezien de RBI de vraag naar goud wilde beteugelen. Banken konden geen gouden munten meer verkopen en ook postkantoren stopten hiermee.

Beleggers in het fysieke edelmetaal hadden dus geen andere keuze dan hun toevlucht te nemen tot het kopen van goud van juweliers. Tarieven daarvoor werden echter willekeurig bepaald en de zuiverheid was en is in niet alle gevallen gecertificeerd. Met de nieuwe munt bestaat er een alternatieve en interessantere optie.

Bronnen: Bloomberg, The Hindu Business Line

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]