Menen ze dat nu?

Sinds 11 juni moet de prijs van Goud een kleine 5% achteruit. Daarmee wordt de helft van de stijging in prijs sinds eind februari, weer uitgeveegd.

Vooral vorige week stond de prijs onder druk, niet geheel toevallig in de dagen waarop de Amerikaanse Centrale Bank haar “FOMC” vergaderde.

Wanneer de FED na deze meeting publiekelijk spreekt, mag Goud meestal niet te hard blinken. Dat zou immers gezichtsverlies voor de dollar betekenen. En dat mag niet gebeuren natuurlijk. Of beter, NOG niet!

Ons storen deze schommelingen niet, maar telkens wanneer de prijs even daalt, heb je al partijen die onrustig worden. Vooral de speculanten zijn op korte termijn afgedaald van zeer positief naar negatief over goud…

Menen ze dat nu?

Er is natuurlijk ook een verschil, afhankelijk van de vorm waarin je goud in bezit hebt:
Wanneer je speculeert in de papieren markten, zeker als je daarbij ook nog een hefboom gebruikt, mag je van ons ook ongerust worden, dat zouden wij ook zijn…

Maar iedereen die fysiek goud bezit, kunnen we gemakkelijk het voordeel van goud op lange termijn tonen:

Over de afgelopen twintig jaar, verdubbelde de goudprijs in euro gemiddeld elke 8 jaar en 11 maanden. Elke 100 euro aan fysiek goud in 2001, is vandaag 473 euro waard.

Ter vergelijking:
–    Aan de 2% inflatiedoelstelling die de grote Centrale Banken vandaag hanteren, duurt het bijna exact 35 jaar alvorens de prijzen van de goederen en diensten die we gebruiken, verdubbelen.
–    Aan het rendement van een gewone spaarrekening bij de bank (0,11%), duurt het maar liefst 630 jaar alvorens het saldo op die rekening verdubbelt!

Alle postieve fundamentele factoren voor goud zien wij alvast nog heel wat jaren aanhouden, niets aan de hand met goud voor de lange termijn dus.
Bovendien verwachten wij NIET dat goud gewoon het tempo van het “geld brijdrukken” zal volgen, wij gaan voor een serieuze kers op de taart!

Kunnen we ook iets zeggen over de korte termijn?

Moeilijk… want de korte termijn met zekerheid voorspellen zal altijd onmogelijk blijken. We kunnen wel iets zeggen over wat er gemiddeld gezien in de loop van een jaar gebeurt met de goudprijs:

De bovenstaande grafiek geeft de gemiddelde beweging over de laatste twintig jaar weer, doorheen het jaar.

Zwakte in de maand juni, is dus eerder de regel dan uitzondering. Binnen enkele dagen al, gaat die seizoensinvloed bovendien alweer in positieve zin kunnen bijdragen.

Het afgelopen jaar is goud op fundamentele basis steeds goedkoper geworden.
Kan er iemand nog tellen hoeveel geld Centrale Banken in het afgelopen jaar weeral hebben bijgedrukt? Denkt er iemand dat er een einde gaat komen aan het bijdrukken?

De weg naar een nieuw record gaat nooit in een rechte lijn en we hebben zeker niet de pretentie dat we dit pad op voorhand kunnen voorspellen. Maar voor ons is elke correctie een koopkans.

Bijkopen op zwakte kan dan ook, bijvoorbeeld via dit goud.

Tot binnenkort!

Het goud999 team.
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com

P.S. Zolang de voorraad strekt.

We hebben enkele spectaculaire en zeldzame Lunar II en Lunar III 10 kilogram munten in zilver beschikbaar.
HIER te bekijken op onze website, wacht niet indien je hier interesse in hebt!