Strategisch belang van de Nord Stream

Zowel de Nord Stream 1 als de Nord Stream 2 werden op 26 september 2022 gesaboteerd en het is tot op de dag van vandaag nog altijd niet bekend wie er achter zat.

In eerste instantie werd er natuurlijk naar Rusland gekeken, maar het was al snel duidelijk dat de Russen er helemaal geen belang bij hebben.

Rusland financiert namelijk de oorlog in Oekraïne met de verkoop van gas tegen buitensporige prijzen aan Europa.

Het zou wel heel gek zijn als ze die inkomsten nu vrijwillig opgeven? En waarom zouden ze hun infrastructuur opblazen als ze gewoon de gaskraan kunnen dichtdraaien?

Zweden en Denemarken zijn een onderzoek gestart maar het is maar de vraag of we daar veel van mogen verwachten. Stel je maar eens voor dat blijkt dat de VS hierachter zit, zouden de Zweden of Denen dat werkelijk publiek durven maken?

Er staat enorm veel op het spel en niemand maakt graag de VS tot vijand.

Ik wil in dit artikel even inzoomen op de gebeurtenissen rond deze sabotage want nu reeds is duidelijk dat dit mogelijk een belangrijk keerpunt in de geschiedenis is en de potentie heeft om de wereld decennialang te veranderen.

Om het één en ander goed te begrijpen, is het belangrijk om voor ogen te houden dat de welvaart van de VS steunt op de positie van de petrodollar.

De Nordstream-pijpleidingen faciliteerden de verkoop van gas van Rusland naar Europa en waren zo een rechtstreekse bedreiging voor de VS.

De VS heeft jarenlang gestreden tegen de Nord Stream 2 en letterlijk alles uit de kast gehaald om het project te stoppen.

Op 23 december 2019 schreef De Tijd het volgende:

“De Amerikaanse president Donald Trump vaardigde vrijdag sancties uit tegen ieder bedrijf dat nog meewerkt aan de bouw van het project dat Europa volgens de Amerikanen te afhankelijk maakt van Rusland voor zijn energiebevoorrading. Het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas heeft daarop zijn installatieschepen teruggetrokken.”

En ook in 2021, onder het presidentschap van Joe Biden, bleef de VS met sancties zwaaien waardoor de pijplijn maar niet gereed raakte.

Enkele maanden later gaf de VS het verzet tegen de Nord Stream 2 op waardoor de pijplijn eindelijk voltooid kon worden.

De Nord Stream 2 werd echter nooit operationeel door de oorlog in Oekraïne.

Twee weken voor de Russische invasie in Oekraïne zei Joe Biden het volgende op een gezamenlijke persconferentie met Olaf Scholz:

““Als Rusland binnenvalt, dat betekent dat tanks of troepen opnieuw de grens van Oekraïne oversteken, dan zal er geen Nord Stream 2 meer zijn. We zullen er een einde aan maken.”

Toen een journalist zich afvroeg hoe Biden een einde kon maken aan een project dat onder Duitse controle stond, repliceerde de Amerikaanse president: “Ik beloof het je, we zullen in staat zijn om dit te doen.”

Volgens onbevestigde berichten zou Liz Truss één minuut na de explosie van de Nord Stream het volgende sms-bericht gestuurd hebben naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken: “It’s done”.

Dit bericht werd, tegen de regels in, verstuurd met haar Iphone waardoor de Russen via een iCloud hack toegang hadden tot deze info.

Enkele weken later werd Liz Truss gedwongen om ontslag te nemen. Ze was op dat moment amper zes weken premier van het Verenigd Koninkrijk.

Officieel moest ze aftreden omdat de financiële markten geen vertrouwen toonde in haar economische plannen, maar je kan je ook afvragen of de sabotage van de Nord Stream 2 er voor iets tussen zat.

Toen de BBC het ontslag van Liz Truss tweette, reageerde Robert Habeck, de Duitse minister van Economie met een link naar het liedje “Can’t truss it” van Public Enemy.

Zowel de naam van de band (Public Enemy) als de titel van het nummer (Can’t truss it) lijken een dubbele boodschap te hebben. Het is alsof Habeck wilde zeggen: “we weten wat je gedaan hebt.”

Habeck had na de Nord Stream sabotage ook al de solidariteit van de VS in twijfel getrokken: “Sommige landen, waaronder bevriende, realiseren soms astronomische prijzen voor hun gas. Dat brengt natuurlijk problemen met zich mee waar we over moeten praten.”

En ook de Franse president Macron maakte enkele weken later opmerkingen in die richting.

Hij beschuldigde de Amerikanen van het hanteren van een ‘dubbele standaard’. Europa betaalt namelijk 3 tot 4 keer meer voor gas dan de Amerikaanse consument.

Macron verwees naar de superwinsten die de VS realiseert dankzij de oorlog. “Het komt neer op de oprechtheid van de Trans-Atlantische handel”

In Amerika hadden ze er ook niet bepaald een geheim van gemaakt dat de sabotage van de Nord Stream het land goed uitkwam.

Blinken sprak van een ‘enorme kans’ om de Europese import van Russische energie te reduceren en Poetin te verhinderen om zijn energie als een wapen te hanteren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken had zichzelf eerder ook al eens op de borst geklopt dat de VS nu de grootste leverancier van LNG is in Europa.

Ongewild maakt hij het zo glashelder waar het de VS allemaal om te doen is: de positie van de petrodollar. Energie moet wereldwijd betaald worden in dollars.

Vandaar het jarenlange verzet tegen de Nord Stream, vandaar het conflict in Oekraïne en vandaar de recente sabotage van de pijpleidingen?