Mark Mobius: “Correctie goudprijs te verwachten”

Is het nu een goed moment om goud te kopen? “Niet zo snel”, aldus legendarisch belegger Mark Mobius die eerder ettelijke miljarden onder beheer had.

Een initiële investering 28 jaar geleden van 100.000 dollar in het Templeton Emerging Markets Fund, dat Mobius beheerde, zou nu zo’n 3,3 miljoen waard zijn.

In maart 2018 kondigde Mobius de lancering aan van Mobius Capital, samen met zijn voormalige collega’s bij Templeton Carlos von Hardenberg en Greg Konieczny.

Mobius geeft nu tegenover Financial News aan dat beleggers beter kunnen wachten op een prijscorrectie voordat ze goud kopen. Een correctie wordt meestal gedefinieerd middels een koersdaling van 10 procent of meer.

Mobius: “The safest investments are equities and precious metals such as gold. However, I would not advise buying gold or precious metals at this time until a price correction has taken place”

De goudprijs bereikte deze zomer een all-time high vanwege de volatiliteit op de markt als gevolg van de coronaviruscrisis.

Miljardair belegger Warren Buffett’s Berkshire Hathaway onthulde afgelopen vrijdag een aardig aandeel te hebben genomen in goudmijnbouwbedrijf Barrick Gold.

Dat was een positionering die niemand had verwacht van Buffett, die normaliter geen goed woord over heeft voor het gele edelmetaal, waardoor de prijs op maandag hoger ging.

Dinsdag steeg de prijs tot 2.000 dollar maar vandaag, op woensdag 19 augustus, daalde goud wederom tot zo’n 1.950 dollar na de openbaring van de notulen van de Federal Reserve in juli.

Uit het laatste onderzoek onder fondsmanagers door Bank of America, dat eerder deze week werd gepubliceerd, bleek dat 31 procent van de ondervraagden denkt dat goud op het moment overgewaardeerd is.

Een mogelijk (tijdelijke) daling werd hiermee nogmaals kracht bijgezet en Mobius onderstreept dat sentiment. Toch blijft hij op de lange termijn positief op het edelmetaal.

Vorige maand bleek al dat verschillende hedgefondsen recordrendementen behaalden door te hebben ingezet op goud.

Het long-short fund van Delbrook Capital, dat zich volledig concentreert op de grondstoffensector, zag haar Delbrook Resource Opportunities Master Fund in mei stijgen met 23,6 procent en 22,9 procent in juni.

Ook het grondstoffen en cryptocurrency hedge fund Typhon Capital Management zag haar Vulcan Metals Fund flink toenemen en dat fonds zag de beste maandelijkse prestatie sinds de oprichting van het fonds.

Hoewel nu wat voorzichtiger was Mobius een maand geleden nog bijzonder positief over goud en gaf aan te kopen op elk niveau. Sindsdien steeg het edelmetaal met zo’n tien procent.

Een tijdelijke dip ligt dus in het verschiet maar op de lange termijn blijft Mobius positief op het edelmetaal. Datzelfde geldt voor de zilverkoers.

Bronnen: FN, Bloomberg