Vraag naar fysiek goud en zilver blijft sterk

Terwijl de Comex in New York en de LBMA in Londen, de zogeheten papieren goudmarkten recentelijk een aanzienlijke verkoopdruk zagen, blijft de vraag naar fysiek goud en zilver hoog.

Richard Weaver, president van de Professional Numismatists Guild, gaf gisteren in een persbericht aan dat de professionele edelmetaalhandelaren die hij de afgelopen week heeft gesproken nauwelijks kunnen voldoen aan die vraag naar goud en zilver.

Hoewel sommige klanten een klein aantal gouden munten verkocht om winst te nemen zijn er geen meldingen geweest van een massale verkoopgolf toen de koers vorige week rap lager ging.

Er was niet alleen geen sprake van een verkoopgolf in de fysieke edelmetaalmarkt, daar waar goud op de Comex op een enkele dag bijvoorbeeld 100 dollar lager ging, maar vooral ook opmerkelijk was de generatieverschuiving in het algemene klantenbestand.

Er blijken steeds meer klanten te zijn tussen de twintig en veertig die fysiek goud en zilver aankopen, aldus Weaver. Daar waar normaliter toch vooral ouderen goud en zilver kopen.

Gekeken naar de laatste verkoopcijfers heeft de U.S. Mint deze maand 91.500 ounce verkocht in verschillende denominaties van de American Eagle Gold munten.

In totaal heeft de U.S. Mint dit jaar 586.000 ounces goud verkocht. Ook fysiek zilver trok de afgelopen maand de aandacht van beleggers.

Volgens de laatste verkoopgegevens heeft de U.S. Mint bijna 2,6 miljoen zilveren munten van één ounce verkocht.

Die verkoop komt in de buurt van het hoge niveau in maart, toen de U.S. Mint bijna 5,5 miljoen ounces aan zilveren munten verkocht.

Tot nu toe heeft de U.S. Mint dit jaar ongeveer 16,3 miljoen American Eagle Silver munten verkocht.

Ook de vraag naar goud-ETF’s, beursgenoteerde fondsen gedekt door fysiek goud, blijven bijzonder in trek.

Vorige maand, in juli, zagen de goud-ETF’s een achtste maand op rij een stijging in aanhoudingen waarbij er 166 ton, of 9,7 miljard aan goud-ETF’s werd aangekocht.

Dat bracht het totaal in aanhoudingen in goud-ETF’s tot een absoluut record. De goud-ETF’s hebben aanhoudingen in 2020 zien groeien met liefst 21 procent.

De grootste ETF die daarvan wist te profiteren was de SPDR Gold Trust, dat sinds januari dit jaar een toename zag van 348 ton goud.

333 ton werden daarbij toegevoegd sinds eind maart, toen de angst toesloeg vanwege de opmars va het coronavirus Covid-19.

Bronnen: Kitco, CNBC, Seeking Alpha

Foto: Flickr