Miljoenenboete Scotiabank voor manipuleren edelmetaalmarkt

Bank of Nova Scotia heeft een schikking getroffen met het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) wegens het manipuleren van de edelmetaalmarkt.

Het is de zoveelste bank die een schikking treft met de Amerikaanse autoriteiten wegens het manipuleren van die markt.

Onder andere JP Morgan, Deutsche Bank, UBS, HSBC en Citigroup Merrill Lynch Commodities kregen eerder al honderden miljoenen dollars aan boetes.

In mei kondigde Scotia al plannen aan om de metaalafdeling van de bank af te schaffen. Daarbij zette zij 232 miljoen dollar opzij om de kosten van potentiële sancties door de Amerikaanse autoriteiten af te dekken.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst met de CFTC en de DOJ zal Scotiabank nu in totaal een boete betalen van 127,5 miljoen dollar.

Scotiabank komt met andere woorden goed weg, zeker gekeken naar hoe frauduleus de bank in het recente verleden handelde.

Die 127,5 miljoen dollar is inclusief 17 miljoen dollar aan de CFTC voor het misleiden van de toezichthouder in een eerste onderzoek. De bank kreeg ook een onafhankelijke toezichthouder opgelegd.

James McDonald, CFTC-handhavingsdirecteur: “Entities seeking to cooperate with the CFTC, like all others that interact with the Commission, must tell the truth. When entities are not completely truthful, they will be penalized”

De boetes en handhavingsacties komen voort uit een onderzoek naar Scotia’s edelmetaalafdeling naar spoofing.

“Spoofing” kan de prijzen manipuleren door het creëren van een valse perceptie van het vraag- en aanbodbeeld rond een grondstof.

Tussen januari 2008 en juli 2016 plaatsten vier Scotiabank medewerkers duizenden frauduleuze orders om edelmetaalcontracten te kopen en te verkopen, met de bedoeling die orders te annuleren in een poging om de prijzen te manipuleren.

De medewerkers waren gevestigd in New York, Londen en Hong Kong, aldus het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

Twee jaar geleden werd Scotia ook al gesanctioneerd voor het spoofen van de edelmetaalmarkten.

De bank kreeg toen een boete opgelegd van 800.000 dollar voor frauduleuze activiteiten van juni 2013 tot en met juni 2016.

De CFTC geeft aan dat Scotiabank in de loop van dat eerdere onderzoek talrijke valse of misleidende verklaringen heeft afgelegd.

Bron: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr