Maakte John Paulson zonet weer een ‘major mistake’?

Iedereen kent John Paulson wel. De hedgefondsbeheerder haalde tijdens de subprime crisis van 2008 een ongelooflijke slag thuis. Hij ging short op de meest toxische producten die er bestonden en verdiende daar een fortuin mee. Hij kreeg dankzij de trade de status van halfgod.

De daarop volgende jaren verging het Paulson echter een stuk minder goed. Hij ging long op de banksector, maar dat werkte ook niet echt goed. Daarna lanceerde hij een fonds in goud toen het gele metaal aan het uittoppen was.

Een recente rapportage die Paulson vorige week dinsdag indiende toont aan dat het in New York gebaseerde hedgefonds Paulson & Co zijn aandeel in de SPDR Gold Trust, de grootste beursgenoteerde ETF op goud, in het vierde kwartaal met maar liefst 37 procent heeft teruggedrongen. Het was de derde verlaging van het aandeel in de SPDR in twee en een half jaar tijd.

Na de recente verlaging van het belang heeft het fonds van Paulson momenteel nog 5,78 miljoen aandelen die ongeveer 585 miljoen dollar waard waren op 31 december. Dat is dus wel voor de goudprijs sterk begon te stijgen. De vermindering van de positie is niet de eerste, want in het tweede kwartaal van 2013 verminderde Paulson zijn belang al eens met de helft. Dat is opmerkelijk qua timing, want in die periode kende het goud bijzonder moeilijke tijden.

De visie van Paulson op goud wordt door heel wat beleggers van nabij opgevolgd. In 2010 verdiende hij immers maar liefst 5 miljard dollar (!) op een trade in goud, en dat is zelfs meer dan de 4 miljard dollar die hij verdiende door te wedden tegen de oververhitte huizenmarkt in 2007.

Lijkt Paulson zijn gouden touch verloren te hebben? Momenteel ziet het er wel naar uit. Het probleem met Paulson is dat hij op de eerste plaats een hedgefondsbeheerder is. Dat betekent dat hij ook onder druk staat van zijn beleggers en klanten om te handelen. Goud is echter op de eerste plaats een verzekering tegen calamiteiten in het financieel systeem.

Het is beter om een aankoop in goud fundamenteel te bekijken en het timingaspect minder belang toe te dichten. Dat wil niet zeggen dat je op het duurste punt moet kopen, maar regelmatig een positie bijkopen in blinkend geel metaal lijkt ons daarentegen wel een prima optie te zijn!

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]