Goud zit nu officieel in een bull market!

Het aantal fondsbeheerders dat bullish wordt op het goud, begint toe te nemen. Over de afgelopen drie weken hebben beleggers en speculanten hun net long posities in goud bijna verviervoudigd tot 93.934 futures en opties, zo blijkt uit recente gegevens van de Amerikaanse overheid. Het aantal ‘bets’ op prijsstijgingen bij goud is al zeven weken op rij aan het stijgen, de langste winstreeks sinds 2012. Voor 12 januari waren de speculanten net short met bearish posities. Het sentiment volgt hier zoals zo vaak weer de prijs, nadat de Bloomberg World Mining Index in februari maar liefst 17% is gestegen, na drie maanden van voortdurende dalingen.

Het is leuk om weten dat het gele metaal nu voor de eerste keer sinds 2013 in een bull market zit (een prijsstijging van 20% wordt daarvoor doorgaans in rekening genomen), nu er meer en meer indicaties zijn dat de Fed in de loop van dit jaar de rentevoeten niet verder zal verhogen. Het vooruitzicht op lager dan verwachte ontleningskosten, samen met verzwakkende aandelen- en valutamarkten, doet het goud heropleven.

Ook de ETFs die beleggen in goud, al dan niet met het onderliggende metaal als waarborg, zien hun holdings fors toenemen en de inflows zijn het ruimst sinds november 2011. Dat ziet u op de onderstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg.

bb

Ook aandelen van goudmijnen stijgen fors. Een aandeel zoals Barrick Gold bijvoorbeeld is zo al door het dak gegaan.

Dat dit nog steeds een klassieke wall of worry is, bewijzen de vooruitzichten van de analisten en beurshuizen. Zo vertelt Goldman Sachs dat het tijd is om tegen het edelmetaal te wedden, en dat de prijzen zullen dalen tot 1100 dollar per ounce de komende 3 maanden, en 1000 dollar per ounce in de komende 12 maanden. Dat doet ons vermoeden dat het pessimisme in deze markt nog helemaal niet verdwenen is, en in feite is dat de ideale set-up voor hogere prijzen in de komende maanden en jaren.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.