Russische goudreserves fors meer waard

Herinner je je nog het beeld van Poetin die een goudstaaf vasthield? Het is aan te nemen dat de Russen op dit moment héél blij zijn met hun beleggingen in goud. Want terwijl de olieprijs blijft dalen en de roebel dezelfde richting uitgaat, is er nog het goud. Op 11 februari haalde goud een voorlopig hoogtepunt van 1246 dollar per troy ounce. In dollartermen is dit misschien niet zo heel belangrijk, maar als je kijkt naar de prijs in aantal vaten olie, is dit wel degelijk significant.

Goud is nu ten opzichte van olie bijzonder duur. Er gaan immers meer dan 40 vaten Brent ruwe olie in een ounce goud, en daardoor is goud in olie uitgedrukt nooit duurder geweest. En dat op een moment waarop de Russische centrale bank een recordhoeveelheid van het gele metaal aanhoudt.

In roebel uitgedrukt zijn de Russische goudreserves de afgelopen vijf jaar fors in waarde gestegen. Het gaat immers crescendo: van 1,4 biljoen roebel in juli 2011 tot meer dan 4 biljoen roebel vandaag. En dat ondanks het feit dat de dollarprijs van het edelmetaal fors gedaald is tegenover 2011.

In dollartermen is de waarde van de Russische goudvoorraad zelfs gedaald, met meer dan 20 miljard dollar tussen 2011 en begin dit jaar.

rusland

Nu goud in olietermen op een recordniveau staat, is het geen verrassing dat de Russische centrale bank het gele metaal verzamelt in het licht van de dalende roebel en olieprijzen.

De vrije val van Ruslands meest lucratieve exportproduct, olie, heeft er immers toe geleid dat de centrale bank een grote buffer moet opbouwen, in een jaar waarin het land een begrotingstekort van 5,1% laat optekenen.

Dergelijke forse aankopen van goud zorgen ervoor dat het goud steeds meer waard wordt nu de roebel fors is gedaald ten opzichte van de dollar. De Russische munt staat nu 78 roebel tegenover de dollar, en als de olieprijs blijft dalen zit er niet meteen verbetering aan te komen.

Het ziet er naar uit dat er één man is in Rusland die zich in de handjes wrijft: Poetin. Hij begrijpt immers in tegenstelling tot de westerse politici dat goud een indekking is tegen de capriolen van centrale bankiers…

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.