Loont het nog om te beleggen in goud?

In deze economie die grotendeels gebaseerd is op financiële activa, kunnen we ons afvragen of het nog loont om in goud te beleggen. Goud is immers een tastbaar actief, dat volgens sceptici maar ligt te liggen waar het ligt.

Beleggers hebben vandaag heel wat mogelijkheden om in goud te beleggen, waaronder ook ETF’s. maar wat is nu precies de doelstelling van goud? Waarvoor wordt het gebruikt? In een moderne economie, waar papiergeld de munt is die wordt gebruikt in de dagelijkse transacties, is goud vooral nuttig in juwelen.

Om volledig het nut van goud te begrijpen, moeten we eens kijken naar de achtergrond ervan. Hoewel de geschiedenis van goud begint in 3000 voor Christus, toen de oude Egyptenaren juwelen begonnen te maken, was het niet tot 560 voor Christus toen goud als een valuta begon te fungeren. Op die manier wilden handelaren een gestandaardiseerde en gemakkelijk overdraagbare vorm van geld maken die de handel gemakkelijker zou maken.

De Verenigde Staten gingen verder met deze goudtraditie door in 1972 een bi-metallische standaard te creëren. Die bepaalde simpelweg dat elke monetaire eenheid in de VS gedekt moest zijn door ofwel goud of zilver. Bijvoorbeeld: een Amerikaanse dollar was het equivalent van 24,75 gram goud.

In de moderne economie lijkt goud veel minder belangrijk te zijn. Goud is niet langer een dekking voor de Amerikaanse dollar, of voor andere wereldwijde valuta. Dat wil niet zeggen dat de economische rol ervan helemaal uitgespeeld is. Om dit punt te valideren moet je maar eens kijken naar de balansen van de centrale banken en andere financiële organisaties zoals het IMF. Momenteel houden deze instellingen zowat één vijfde aan van de bovengrondse aanvoer van goud.

Goud is niet alleen een manier om vermogen te bewaren, het is ook een veilige haven. Of het nu gaat om de spanningen in het Midden-Oosten, Afrika of elders, het wordt steeds duidelijker dat de politieke en economische onzekerheid een andere realiteit is van ons moderne economische klimaat.

Denk eraan dat geen enkel ‘rijk’ op lange termijn overleefd heeft. Waarom zou het dit keer anders zijn?

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.