Ligt er goud in Fort Knox? (deel 2)

download

… de speculatie dat de Federal Reserve in feite niet veel goud meer heeft, gaat al een hele tijd mee. Wat is er dan mee gebeurd? De mogelijke scenario’s zijn dat de Fed het goud heeft verkocht, uitgeleend, of gebruikt als onderpand voor leningen. En die laatste optie is de meest waarschijnlijke volgens een aantal vooraanstaande waarnemers.

Volgens Charles Hugh Smith van Investing.com is het goud in Fort Knox waarschijnlijk ge-herhypotheceerd. Dat betekent dat de effecten die je geeft als onderpand voor een margin lening (om investeringen te doen met een hefboomeffect) worden beloofd aan een andere bank of instelling om een lening te dekken om de mogelijke blootstelling aan verliezen als gevolg van de margin-operatie te verzekeren.

Ook kan je je afvragen waarom het Duitse goud nog altijd in Fort Knox zit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en het tijdperk van de goudstandaard vreesden heel wat landen dat hun goudreserves in beslag zouden worden genomen door een vijand. In 1939 waren de VS nog steeds een neutraal land, zodat heel wat Europese landen hun goudstaven naar de VS stuurden om daar te worden opgeslagen. Duitsland behoorde nog niet tot deze landen, maar dat is hoe het allemaal begin. Zodra de Koude Oorlog van start ging, begon Duitsland zijn goudreserves ook te verschepen naar de Verenigde Staten.

Na een tijdje begonnen de VS in te zien dat het in feite niet veel opleverde om het goud van andere landen op te slaan. De VS moesten zelfs rente betalen terwijl ze ook de kostprijs van de beveiliging moesten ophoesten. Wat deden de VS doen? Ze begonnen papieren certificaten uit te schrijven op het goud alsof het van hen was.

En dat is het moment waarop de problemen begonnen. Uiteindelijk was het niet zo erg, tot de goudstandaard in 1971 werd verbroken door President Nixon. Want de redenering was: waarom zouden we een edelmetaal moeten aanhouden om papiergeld te dekken, wanneer een papieren belofte even goed is? En toen begonnen de problemen pas echt.

De Fed begon deeltjes van opgeslagen goudstaven te versmelten en te verkopen. Hier en daar werd wat goud afgeschaafd en verkocht. Toen de schulden echter begonnen toe te nemen werd de Fed steeds inhaliger. Ze wilden hun eigen goud niet aanspreken om de schulden terug te betalen, en daardoor begonnen ze simpelweg het goud van andere landen te smelten en in stukjes te verkopen. En als klap op de vuurpijl begon de Fed ook nog eens papieren beloften uit te geven op dat goud…

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]