Chinese yuan opgenomen in SDR. Wat betekent dat voor goud?

De beslissing van het IMF om de yuan in de SDR op te nemen kan de goudprijs op termijn omhoog stuwen.

Per 1 oktober 2016 zal de Chinese yuan toegevoegd worden aan de vier nationale valuta, die samen de Special Drawing Rights (SDR) van het IMF ondersteunen: U.S. dollar, euro, Britse pond, en Japanse yen.

De SDR vormt een uitwisselingsmechanisme op grond waarvan de IMF-leden het evenwicht in hun betalingsbalans bewaren. Ook wordt het gebruikt voor crisisleningen, zoals die aan Griekenland.

Het toevoegen van de yuan zal er toe leiden dat andere centrale banken meer Chinese yuan verwerven. Een toename van de vraag naar yuan binnen het SDR mechanisme, zal de vraag naar U.S. dollars doen afnemen.

Het kan daarmee de goudprijs een duw omhoog geven.

De U.S. dollar weegt op dit moment voor een kleine 42% mee in de SDR. Gezien de enorme hoeveelheid dollars in de wereldreserves zal zelfs een percentueel kleine afname daarvan tot een enorm aanbod van dollars leiden.

Dit zal gunstig voor goud zijn, aangezien goud nog altijd voornamelijk in dollars noteert en de goudmarkten overwegend op de ontwikkelingen van de dollar gebrand zijn.

Maar het effect op de goudprijs in euro’s zal nog groter zijn. Het aandeel van de dollar in de SDR zal met 0,4% dalen, maar het aandeel van de euro maar liefst met 17,3%!

Het is in ieder geval denkbaar dat de yuan de rol van de dollar als reservevaluta voor een deel overneemt. Elke uitdaging of aantasting van de hegemonie van de dollar is van wezenlijk belang voor de goudprijs.

 

http://www.energyandcapital.com/articles/imf-to-include-yuan-in-sdr/5226

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.