Game changer: China start Yuan-gebaseerde goud-fix

China heeft in de afgelopen jaren een forse goudvoorraad opgebouwd. Het is daarmee de grootste consument van goud ter wereld. Maar ook de grootste producent van goud.

Het lijkt er nu op dat China de waardebepaling van goud wil bevrijden van de manipulaties van westerse banken en overheden. Het is een eigen internationaal goudhandelsplatform gestart aan de Shanghai Gold Exchange (SGE), inmiddels de grootste beurs in fysiek goud ter wereld.

In de eerste week van 2016 nu, heeft China buitenlandse banken die in China goudzaken willen doen, gewaarschuwd dat zij deel moeten nemen aan de nieuwe yuan-gebaseerde goudfix. Deze eerste Chinese goudfix zal in april van dit jaar van start gaan en zou wel eens een “game-changer” kunnen betekenen voor de goudprijs.

Wanneer de voornaamste prijsvorming voor fysiek goud eenmaal van het Westen naar het Oosten verhuisd is zullen de Chinezen de prijs aan de markten over laten en zal de waarde van de opgebouwde goudvoorraad stevig omhoog schieten.

Die verwachte “Shanghai-shock” zal waarschijnlijk niet voor een onmiddellijke ineenstorting van de COMEX, U.S. dollar en andere fiat currencies zorgen. Het zou echter wel eens een nagel aan de doodskist ervan kunnen zijn. Het zal zeker de kans vergroten dat er een eerlijker mechanisme van prijsvorming voor goud- en andere edelmetalen komt.

Velen menen dat de papieren goudhandel in het Westen gebruikt wordt om de goudprijs te onderdrukken om het vertrouwen in fiat currencies in stand te houden. Het ligt dan ook voor de hand dat de goudprijs scherp zal stijgen op het moment dat de papieren – en de fysieke goudhandel meer ontkoppeld worden.

En dat is precies wat China lijkt te gaan doen.

http://goldstockbull.com/articles/gold-price-discovery-moving-to-china-in-april/

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999