Een knaljaar voor goud? UBS zegt van wel!

De afgelopen jaren waren niet schitterend voor goud. Sinds de top in 2011 van meer dan 1900 dollar per ounce is er heel wat van de prijs afgegaan. Daar zijn verschillende oorzaken voor. De emerging markets groeien niet meer als voordien, de dollar is verstevigd, en beleggers hebben in het algemeen meer kansen gezien voor risicovolle activa zoals aandelen.

Als we het begin van het beursjaar 2016 bekijken, dan ziet het er naar uit dat dit jaar wel eens een ‘reversal year’ voor goud zou kunnen worden, in de positieve betekenis van het woord dan.

De Zwitsers van UBS zien het ook helemaal zitten voor het goud dit jaar. Twee analisten genaamd Michael Riesner en Marc Müller hebben een researchdocument van maar liefst 39 pagina’s gepubliceerd waarin ze een hele analyse maken, vooral op technisch gebied dan, van de goudprijs dit jaar.

Hun conclusie stofferen ze met een heleboel grafieken, maar de uiteindelijke uitkomst is heel erg duidelijk: VERKOOP AANDELEN, KOOP GOUD!

Volgens beide analisten mogen we verwachten dat goud en goudmijnaandelen een bodem aan het vormen zijn, die de basis kan vormen voor de volgende meerjarige stierenmarkt.

Het argument daarbij is dat aandelen een forse stijging hebben doorgemaakt de afgelopen jaren, en dat we nu stilaan in een proces van uittopping zitten. Dat zie je op de grafiek hieronder van UBS.

ubs

Bron: UBS

Beide analisten houden wel een slag om de arm: als ze het fout hebben, dan gaat goud een enorme duik maken. De afgelopen drie jaar hadden ze immers al geprobeerd om tactisch te goud berenmarkt te bespelen. In 2013 en 2014 hadden ze hun doelstellingen bereikt.

In 2015 was de heropleving van het goud immers zwakker dan verwacht.

Een bodem in 2016 zou wel eens een bijzonder stevige bodem kunnen zijn voor het goud, aangezien het vierjarige dieptepunt samenvalt met een dieptepunt in de cyclus van acht jaar. Daardoor verwachten de analisten dat een potentieel laagtepunt in goud de basis kan vormen voor een nieuwe meerjarige stierenmarkt in het gele metaal.

Dat ziet er goed uit voor de beleggers in goud, die de afgelopen jaren murw waren geslagen. De trend in de eerste handelsdagen van het nieuwe jaar bevestigt inderdaad de analyse van UBS: koop goud, verkoop aandelen!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]