Liever goud dan papier

De extreem begenadigde hedgefondsbeheerder Kyle Bass heeft het al in 2013 gezegd: ik heb veel liever goud dan papier.

Net zoals veel mensen houden beleggers in goud vaak liever het blinkende edelmetaal aan dan de papieren variant. En dat heeft niks te maken met doemdenken of andere complottheorieën, integendeel. Het heeft te maken met het feit dat je je wil beschermen tegen een ineenstorting van het systeem, en de chaos die onlosmakelijk verbonden zal zijn met het uitbreken van een valutaoorlog. Dat zijn de belangrijkste risico’s die op dit moment totaal onderschat worden door de markt. Het risico bestaat dan dat de koopkracht van de belangrijkste valuta’s ter wereld volledig uitgehold wordt.

Een andere belangrijke reden om goud aan te houden, is het krachtige effect van de diversificatie. Heel wat beleggers hebben ook aandelen, obligaties en vastgoed in portefeuille zitten, en die bewegen vaak in dezelfde of een gelijkaardige richting. Goud toevoegen aan de portefeuille zorgt ervoor dat die in de moeilijkste periodes beter bestand is tegen de grillen van de markt.

Goud is ook een actief dat niet zomaar kan worden gedupliceerd. Aandelen kunnen op elk moment worden bijgedrukt en ook obligaties kan je op gelijk wel moment uitgeven. In tegenstelling tot fiatgeld, dat de centrale banken over de hele wereld uitgeven, kan goud niet worden bijgedrukt. De dynamiek van vraag en aanbod, die uiteindelijk een belangrijke bepalende factor is voor de goudprijs, is duidelijker dan voor andere grondstoffen.

Goud is ook een contraire belegging, want de meeste gesofisticeerde beleggers hebben geen positie in goud. Dat lijkt verbazend, omdat nu net mensen met een aanzienlijk vermogen het meest gebaat zijn met een belegging in goud. Goud heeft door de jaren heen een trackrecord opgebouwd van vermogensbehoud en dat is een rol die bijna geen ander actief kan spelen.

Goud is in conclusie een actief dat je zeker moet aanhouden als verzekering tegen de dag dat alles fout loopt op de financiële markten, maar je mag ook niet vergeten dat goud waarschijnlijk zal blijven stijgen door de simpele wetten van vraag en aanbod.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]