Betere tijden voor goud in aantocht

Goud en zilver kenden niet het beste jaar in vergelijking met de industriële metalen en de vooruitzichten voor volgend jaar zien er niet per se beter uit.

Toch raden marktanalisten beleggers aan om te kijken naar de seizoensgebonden handel in goud- en zilveraandelen. In het begin van het jaar presteren die doorgaans beter.

Voor 2018 verwachten analisten dat de goud- en zilverprijzen die rallytrend in het begin van het nieuwe jaar zullen herhalen, met over het algemeen de gedachte dat het eerste kwartaal een positief rendement zal opleveren.

De NYSE Arca Gold Miners Index (GDM) liet in de maanden januari en februari gemiddeld de beste prestaties zien, terwijl september en oktober het slechtst presteerden.

De Canadese Imperial Bank of Commerce beveelt dan ook aan om op de “seizoensgebonden handel” in te spelen door in december goud of zilver te kopen en in februari te verkopen.

De strategie heeft een hoge kans op succes, gebaseerd op historische trend. De bank geeft wel aan dat er risico’s aan hangen.

Veranderingen in de outlook van de Fed op de Amerikaanse economie en een sterkere Amerikaanse dollar zouden toch ook een negatieve impact kunnen hebben.

De Toronto-Dominion Bank verwacht een herhaling van de nieuwjaarsrally die de afgelopen vier jaar heeft plaatsgevonden. Die rally begint meestal eind december en duurt tot ver in het nieuwe jaar, aldus de bank.

Bank of America Merrill Lynch ziet volgend jaar slechts beperkte ruimte voor een stijging van de goudprijs als gevolg van uitdagende macro-economische vooruitzichten voor edelmetaal.

Het gaat uit van een goudprijs van 1.326 dollar per ounce in 2018. Voor zilver voorziet zij een prijs van 17,41 dollar per ounce, platina 950 dollar per ounce en palladium op 850 dollar per ounce.

De Royal Bank of Canada is ook van mening dat de goudprijs aan het begin van het jaar aantrekt.

Voor heel 2018 voorspelt RBC een gemiddelde goudprijs van 1.303 dollar per ounce.

Bronnen: Bloomberg

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.