130 USD per ounce voor zilver? Echt?

De zilverprijs bereikte in 2016 een hoogtepunt van iets meer dan 20 USD per ounce, maar heeft tot dusver dit jaar niet veel potten gebroken. Keith Neumeyer gelooft echter dat het witte metaal maar liefst 130 USD per ounce kan bereiken.

Het is niet de eerste keer dat de CEO en voorzitter van First Majestic Silver boude voorspellingen maakt over de zilverprijs. Vorig jaar zei hij nog dat het best mogelijk is dat zilver een hoogtepunt van 1000 USD per ounce kan bereiken. In een interview van 19 november jongstleden was hij iets minder extreem, maar toch gaf hij een voorspelling van 130 USD per ounce. Hij zei dat het edelmetaal een forse boost kan krijgen van allerlei technologische toepassingen.

Er is nog een hele weg te gaan voor zilver die blijkbaar waanzinnige koersdoelen kan bereiken. Om tot 130 USD per ounce te stijgen, zou de waarde van zilver met een factor zeven moeten toenemen van op de huidige prijs.

Neumeyer zegt dat 130 USD per ounce een realistische optie is omdat hij de markt vergelijkt met wat er gebeurde in het jaar 2000, toen beleggers surften op de dotcombubbel. Hij denkt dat het slechts een kwestie van tijd is voor de zeepbel op de markten in elkaar stuikt. Op dat moment corrigeerde de markt bijzonder sterk en kwamen de mijnbouwaandelen er als beste uit.

Neumeyer zei ook dat de mijnbouwsector een slechte presteerder is geweest, maar de jongste tijd is hersteld. Hij zei dat beleggers de productie zullen optrekken naarmate de cashflow toeneemt en technologie de mijnbouwsector binnensijpelt. Neumeyer verwacht ook een gestaag toenemende toename van de efficiëntie van de mijnbouw de komende tien jaar, wat weerspiegeld zal worden in de waarde van het zilver.

Hij noemt de huidige zilverprijs een lachertje, want zei dat verschillende andere metalen zoals lood al in prijs zijn verdubbeld, terwijl zilver weinig heeft gedaan. Hij denkt dat het metaal losgekoppeld zou moeten zijn van goud, en beschouwd moet worden als een strategisch metaal. De zilverproductie is de afgelopen jaren ook gedaald, wat betekent dat zilver dus wel degelijk een zeldzame grondstof is, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd.

Er zijn dus heel wat argumenten om aan te nemen dat de zilverprijs volledig verkeerd wordt begrepen, en dat de koersstijgingen heel aantrekkelijk kunnen zijn. Slimme beleggers positioneren zich dus best op tijd.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.