Indiase zilverimport dit jaar weer op niveau

De Indiase zilverimport zal volgend jaar waarschijnlijk blijven stijgen. Dit nadat het dit jaar al flink is gestegen na in 2016 het laagste punt aan te doen in vier jaar tijd.

Dit volgens analist Chirag Sheth van Metals Focus, een onafhankelijk onderzoeksbureau voor edelmetalen.

Sheth:
“There has been a consistent improvement in the market, with visible improvement in the jewellery segment and the silverware segment. Where it still continues to disappoint is the investment side and that is also testament to the fact that silver prices have not gone anywhere”

Bij Metals Focus zijn ze verrast. Voor het begin van het jaar hadden ze een krimp in aankopen verwacht in India, een van ’s werelds grootste zilverconsumenten.

De import kwam ook nog eens in stroomversnelling vlak voor de invoering in juli van de nieuwe Indiase belasting op goederen en diensten.

De vraag daalde vorig jaar nadat premier Narendra Modi maatregelen nam om de zwarte markt aan te pakken. Dat zorgde voor een daling in de zilverprijzen in India.

Zilver futures in Mumbai daalden ook dit jaar met 5,3 procent tot zo’n Rs 37.000 (575 dollar) per kilo, het vierde van de vijf jaar dat de zilvermarkt dalende is.

India importeert het merendeel aan zilver. Voornamelijk uit het VK, het vasteland van China en Hong Kong. Lokaal produceert Hindustan Zinc Ltd. ongeveer 450 ton per jaar.

De daling van de zilverprijzen, aangewakkerd door de nieuw ingevoerde belasting, zorgt ervoor dat de vraag naar zilver dit jaar weer aantrekt, aldus Metals Focus.

Voor 2017 wordt de zilverimport geschat op 5.500 ton. Volgend jaar zou dat kunnen stijgen tot zo’n 6.000 ton. Een verdubbeling van rampenjaar 2016, toen het op 3.000 ton uit kwam.

Volgens Sheth steeg de vraag dit jaar met zo’n 7 procent tot 5.338 ton en zal dat in 2018 uit kunnen komen op 5.592 ton.

Bronnen: Bloomberg

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999