Jaarlijks wordt voor meer dan 20 miljard dollar aan goud weggegooid

Een onthullende nieuwe studie toont aan dat in 2016 wereldwijd voor 22,2 miljard aan goud en 1 miljard dollar aan zilver werd weggegooid in de vorm van elektronisch afval.

De consumerende samenleving heeft aan die verspilling schuld, aldus de gezamenlijke studie van de U.N. University (UNU), de International Telecommunication Union en de International Solid Waste Association.

Het door de V.N. gesteunde rapport getiteld ‘The Global E-waste Monitor 2017’ gaf aan:

“There has been much debate and criticism of the growing ‘throwaway society’, characterized by consumerism and the trend to throw away and buy something new rather than keep and repair”

Elektronisch afval bereikte wereldwijd een record van 45 miljoen ton in 2016. Volgens het rapport is dat te vergelijken met 4.500 Eiffeltorens.

In het rapport wordt e-waste gedefinieerd door alles wat een stekker of batterij heeft.

China staat daarbij momenteel bovenaan op het gebied van e-waste.

“China plays a key role in the global EEE industry for several reasons; it is the most populous country in the world, so the demand of EEE is very high, and it has a strong EEE manufacturing industry”

De edelmetalen die worden aangetroffen in elektronisch afval omvatten goud, zilver, koper, platina en palladium. Afgedankte apparaten bevatten daarnaast ook ijzer en aluminium.

Het recyclingpotentieel daarbij is enorm, met 22,2 miljard, of 500 ton, aan goud en 1.600 ton zilver ter waarde van 1 miljard.

De totale waarde van alle grondstoffen aanwezig in e-waste wordt geschat op ongeveer 65 miljard dollar. Meer dan het bruto binnenlands product in 2016 van de meeste landen.

Volgens de laatste statistieken wordt slechts 20 procent van het elektronische afval goed verzameld en gerecycled. De rest komt met regulier huishoudelijk afval op stortplaatsen terecht.

Daar komt nog bij dat naar schatting de elektronisch afvalberg de komende jaren enkel zal gaan groeien, tot 52,2 miljoen ton in 2021 aldus de voorspelling.

Bron: UN News

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999