goud

Goldman Sachs ziet in bitcoin geen bedreiging voor goud

De vraag naar goud wordt niet beïnvloed door de stijgende bitcoinprijs, aldus Jeffrey Currie van Goldman Sachs.

Sommige analisten hebben de laatste tijd juist dat gesuggereerd. De goudprijs zou de afgelopen maanden dalende zijn wegens de stijgende bitcoinprijs.

Jeffrey Currie, hoofd commodities research bij Goldman Sachs, gaf twee dagen geleden echter aan dat dit onzin is.

In een update naar klanten gaf de bank aan dat, naar aanleiding van de lancering van bitcoin futures aan de CBOE maandag, veel mensen zich afvroegen of bitcoin de vraag naar goud wegneemt.

Het antwoord van Goldman Sachs is simpel: neen.

“There is no evidence of a mass exodus from gold”

Larry McDonald, hoofd macrostrategie bij ACG Analytics, gaf maandag bij CNBC nog aan dat de stijgende vraag naar bitcoin de prijs van het edelmetaal omlaag drukt.

Maar Currie is het daar absoluut niet mee eens.

De stijgende prijs van bitcoin heeft beleggers er niet van weerhouden goud te kopen. Er is geen enkel bewijs van massale uitstroom, aldus de bank.

Beide activa worden begunstigd door beleggers met een redelijk vergelijkbare denkwijze. Een denkwijze die meer traditionele activa wantrouwt.

Currie gaf echter aan dat beleggers die in de twee verschillende activa investeren ook van elkaar verschillen. Bitcoin trekt veel speculatievere beleggers dan goud dat doet, aldus Currie.

Dit zorgt ervoor dat de vraag naar goud absoluut niet door bitcoin bedreigd wordt.

Ook de dynamiek en kenmerken van de twee activa verschillen volgens Goldman enorm.

“While bitcoin has a mathematically certain total supply, and gold has a finite (but less certain) supply in the earth’s crust, even a cursory examination shows very different market dynamics”

Naast de verschillen in beleggerspools merkt Currie op dat er geen waarneembare uitstroom van goud uit ETF’s is geweest.

De aanhoudingen in goud ETF’s bereikte onlangs inderdaad haar hoogste niveau sinds 2013.

Bronnen: Financial Times, CNBC

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]