Komende weken een stijging in de goudprijs te verwachten

Met een gemiddelde winst van 2,9 procent gingen in 9 van de afgelopen 10 jaar edelmetaalprijzen tussen 23 december en 3 januari omhoog. Zelfs in 2013 en 2014 – toen goud haar slechtste jaren kende in meer dan een decennium – was dat het geval. Vraag is natuurlijk of we dit fenomeen ook komende week mogen verwachten.

Goud kent meer “Kerstmis rally’s” dan welke andere markt dan ook. De S&P 500 wist in slechts zes van de afgelopen 10 jaar een stijging te boeken. Ook ten opzichte van Amerikaanse 10-jaars Treasuries, de Bloomberg Dollar Spot Index en de Commodity Index wist goud de afgelopen 10 jaar in die tijdsperiode beter te presteren.

Terwijl goud ETF’s op 17 december een dieptepunt bereikte in aanhoudingen en de dollarprijs van goud ook dit jaar wederom tegen een fors verlies aankijkt, zag China volgens de China Gold Association in de eerste negen maanden van het jaar een stijging in aankopen van 7,8 procent.

India – op China na de grootste goudconsument – kende in november een verdubbeling aan import ten opzichte van oktober. Aankopen in India pieken meestal in de laatste drie maanden van het jaar. Dit wegens het Diwali festival en daarnaast de start van het bruiloft seizoen dat in november begint.

De vraag naar goud blijft in ieder geval sterk in Azië en analisten schrijven die terugkerende eindejaarsrally in de goudprijs ook toe aan Chinese consumenten die – voor het nieuwe maanjaar dat op 8 februari begint – extra veel goud aankopen.

Het nieuwe maanjaar wordt in China beschouwd als een gunstige periode om goud te kopen. Volgens gegevens van de World Gold Council kent de vraag naar het metaal een piek in het eerste kwartaal van het jaar. Zo kocht de consument vorig jaar in de periode januari tot en met maart voor 316,3 ton aan goud.

Bron: Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]