Goud op weg naar de $1.085?

Maandag was Bloomberg zeker over het negatieve sentiment in de goudsector:

De Fed zette met haar rentebesluit de goudprijs op een achtbaan. Hedgefunds en best presterende voorspellers van het edelmetaal gaven aan dat goud maar één richting op kan: naar beneden.

De verhoging van de rente zorgde voor een enorme volatiliteit in het edelmetaal.

Terwijl beleggers maar niet kunnen beslissen over de toekomstige richting voor goud gaven Robin Bhar en Barnabas Gan – de twee meest accurate voorspellers van de goudprijs in het derde kwartaal volgens Bloomberg – aan dat zij ervan overtuigd zijn dat future posities in goud zullen blijven dalen. Money managers waren het daarmee eens en verhoogden hun netto-short posities tot de hoogste ooit.

Volgens Gan – econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp en meest accurate voorspeller – betekent het vooruitzicht dat er meer renteverhogingen voor 2016 in het verschiet liggen dat het edelmetaal zou kunnen dalen tot $950.

Met de wereldwijde malaise in grondstoffen en Amerikaanse consumentenprijzen die minder dan 2 procent stijgen zien beleggers daarnaast weinig behoefte om goud aan te houden als een hedge tegen inflatie. Die aspecten zullen het bearishe sentiment voeden, aldus Bhar – de op een na meest accurate voorspeller van goud.

Vandaag horen we een ander geluid:

De put-to-call ratio voor de SPDR Gold Shares – ‘s werelds grootste goud ETF – bereikte deze week het laagste niveau sinds 2008. Het geeft aan dat beleggers die massaal hadden gewed op een daling van het edelmetaal hun enthousiasme om in de markt te zitten hebben verloren. Natuurlijk mag de vakantieperiode daarin een rol spelen maar sinds half oktober is het aantal bullish opties weinig veranderd. Dit terwijl het aantal bearish opties flink daalde.

Econoom, marktgoeroe en grondstoffen specialist Dennis Gartman gaf maandag al aan dat hij boven de $1.085 nog positiever wordt dan dat hij dat nu al is:

I got longer of gold late last week, and if we get above $1,085 I will get longer. What really had my interest was the CFTC reports that came out last week indicating that the commercials, as they’re called, who are normally enormously net short, are almost net long. The fact that commercials are effectively net long and the public is abundantly out – that is a reason to be abundantly in

Bronnen: Bloomberg, CNBC

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]