Goud dit jaar zo’n 15 procent hoger in Zuid-Afrikaanse rand

De Zuid-Afrikaanse munt – de rand – crashte op 11 december en zette toen een all-time low neer wegens het verrassende ontslag van minister van Financiën Nhlanhla Nene. De rand herstelde een paar dagen later toen Pravin Gordhan als nieuwe minister aangesteld werd.

Zoals gezegd – president Zuma’s beslissing om gerespecteerd minister Nene te ontslaan – zorgde er voor dat de rand flink kelderde, maar daardoor werden arbeidskosten en andere kosten in bedrijfsvoering van mijnbouwbedrijven flink naar beneden bijgesteld. Dat zag men ook terug in de aandeelwaarderingen van die bedrijven.

Grondstof producerende landen als Rusland, Canada en Zuid-Afrika zagen allemaal de waarde van hun munt in 2015 dalen, hierdoor staat de goudprijs in deze valuta tegen het einde van dit jaar hoger dan aan het begin van 2015. De goudprijs in de Zuid-Afrikaanse rand staat dit jaar zelfs bijna 15 procent hoger.

Zowel ten opzichte van de Chinese yuan als ten opzichte van de dollar is de rand in waarde de afgelopen 5 jaar gehalveerd. Maar in de afgelopen 5 jaar is de prijs van goud in Zuid-Afrikaanse rand ook zo goed als verdubbeld.

Zo wordt weer eens duidelijk dat men niet enkel naar de dollarprijs van goud moet kijken. Valuta oorlogen worden in alle valuta’s gestreden met tot op heden voornamelijk 2 winnaars, namelijk de dollar en goud. Daarin is de dollar nog steeds de grote winnaar.

Maar in 2014 was er op de dollar na zelfs geen enkele valuta die zo goed wist te presteren als goud.

Bronnen: Market Update, Reuters, Bloomberg, Crush the street

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]